1 av 3
Jens och Skott och Andrea och Seger
2 av 3
Jens och Skott och Andrea och Seger. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Hunden Seger.
3 av 3
Hunden Seger. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Här är valparna som är framtidens brottsbekämpare

3:59 min

De tre månader gamla schäfervalparna Skott och Seger tränas för att bli framtidens brottsbekämpare. Just nu är det mest lek som står på schemat.

Andrea arbetar på polisen i Halland och är schäfervalpen Segers hundförare. 

– Det är fullt ös, inga ledsamheter. De ger en gråa hår emellanåt, men det ska vara en nyfiken hund som vill testa allt, så det är positivt, säger hon.

Och för att en hund ska kunna bli polishund måste den ha en del egenskaper.

– Den ska vara modig och vilja undersöka saker. Den ska vara nyfiken och ha arbetslust, vilja fortsätta även om man inte får belöning med en gång, och vara miljöstark. 

Men just nu är det mest lek och bus för Seger och syskonet Skott.

– Det är trevligt, det är fullt upp. Men det är bara roligt, säger Jens, som är ägare till Skott.

Vad är nästa steg för valparna?

– Nu en tid framöver är det den sociala biten, att de träffar andra hundar, katter och människor. Sedan handlar det om att träna spår och lydnad. man kan inte ställa krav på hundarna än, utan det är bara lek än så länge, säger Jens.

I Halland finns tolv polishundar, men i västra regionen, som Halland ingår i, finns nästan 60 polishundar. Och polishundarna är väldigt viktiga i polisens arbete.

– Hundarnas främst uppgift är att rädda liv när någon försvinner. Sedan tar de vid där människans egenskaper tar slut, när det gäller att leta efter narkotika, saker och folk, säger Jens.

Och det hoppas man att valparna kan hjälpa till med. Men det dröjer ett tag innan Jens och Andrea vet om Seger och Skott är lämpliga polishundar.

– När de är 18 månader ska de testas mentalt. Och det är inte säkert att de går igenom där. Först därefter kan de bli polishundar. Och då har vi tränat dem fram tills dess, säger Jens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".