Hans foton, Claes-Håkans texter och affischer och PR-bilder, både nostalgiskt och dokumentärt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
1 av 2
Hans foton, Claes-Håkans texter och affischer och PR-bilder, både nostalgiskt och dokumentärt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
2 av 2
Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Två Frillesåskillars roadtrip till rock 'n' rollens land

5:26 min

Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson reste 1976 till USA och letade rätt på sina rock 'n' roll-favoriter. Bilderna och rösterna från då nu i tryck.

Hans Webeck och Claes-Håkan Olofsson föll för rock 'n' roll på femtio- och sextiotalen.

– Jag fick en radiogrammofon av mina förädlar 1957. Det var där allting startade, berättar Hans Webeck.

När inte jukeboxen på Café Rosenhill eller Mona Lisas i Frillesås räckte till gick resan till Varberg, Kungsbacka eller Göteborg efter senaste singeln från USA.

– I och med att jag och Claes-Håkan varit kompiser sen i princip sandlådan var det naturligt att vi skulle vara hemma och lyssna på rock 'n' roll.

De skaffade sig med tiden var sin skivsamling, och så småningom började en idé gro: Tänk om man skulle åka över till USA och leta rätt på idolerna - både kända och okända!

– Vi planerade i över ett år, skrev en lista över vilka artister vi gillade och hemskt gärna skulle vilja träffa, säger Hans.

– Första dan, i Nashville, var vi inne i en skivaffär och kände där igen artist som hade varit i Sverige. Vi frågade honom om han möjligtvis hade telefonnummer till Onie Wheeler. Jajamensan sa han, och det var så det började. Sen ramlade allt bara över oss, berättar Claes-Håkan Olofsson.

Bilder, möten och äventyr från den resan - och ytterligare några - har 40 år senare kokats ner till ett omfattande magasin. Urvalet utgår från artister som spelat in på legendariska Sun. En roadtrip i rock 'n' rollens land. Eller om man så vill en vardagsdokumentation av två Frillesåskillars favoriter. Hans:

– Jag skötte kameran när vi var ute på "turnéer" och Claes-Håkan gjorde intervjuerna.

– På kassettbandspelare, fyller Claes-Håkan i.

Fredag den 15 september är det releaseparty i Frillesås för Hans Webecks och Claes-Håkan Olofssons magasin "Artister som har träffat oss".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".