Mattias Sjöström är brandmästare på räddningstjänsten i Halmstad.
Mattias Sjöström är brandmästare på räddningstjänsten i Halmstad. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Stor brist på återsamlingsplatser

1:58 min

Var fjärde verksamhet saknar en återsamlingsplats. Därför drar kampanjen Återsamlingsplatsens dag i gång idag.

Var är egentligen den perfekta platsen att ha sin återsamlingsplats?

– Det beror lite på vad det är för byggnad, men normalt sett i anslutning till huvudingången. En tydlig och bra plats en bit i från byggnaden men som alla hittar till och är lätt att hänvisa till, säger Mattias Sjöström, brandmästare i Halmstad.

Återsamlingsplatsen ska underlätta när en byggnad behöver utrymmas vid brand, bombhot eller gasläcka, men exakt hur det ser ut med bristen på återsamlingsplatser i Halmstad har Mattias Sjöström svårt att svara på.

– Skolor är relativt duktiga. Företag som är själva i sina lokaler har också ofta god koll. Men tar vi till exempel industrihotell med olika verksamheter i eller ett stadsbibliotek eller liknande, det är där problemen uppstår om man inte riktigt vet hur många som finns där.

På en arbetsplats som saknar återsamlingsplats kan konsekvenserna bli att folk försvinner från platsen vid en allvarlig händelse. Räddningstjänsten behöver då lägga resurser på att leta efter personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".