Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet Halland, står framför polishusets entré i Halmstad. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet väst. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Oro bland poliser efter nya avslöjandet

4:22 min

Många medlemmar i polisernas fackförbund är oroliga efter avslöjandet om att polisen frångått säkerhetsreglerna och gett ett privat företag tillgång till polisens personalsystem.

– Jag kan inte säga så mycket, för jag vet egentligen inte vad som har hänt. Jag har följt medierapporteringen och polismyndighetens rapportering om detta. Och det är ju egentligen en nationell fråga. Och jag vet att man nationellt säkerställer att våra medlemmar inte utsatts för någon skada - och försöker skapa sig en bild kring vad som hänt, säger Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet väst.

Har du fått några reaktioner från dina kollegor? 

– Det väcker oro kring den egna säkerheten. Transportstyrelseskandalen ligger inte så långt bort och då fick jag också reaktioner från medlemmar som var oroliga för sin egen säkerhet. Och det är samma reaktioner nu. 

Läs mer: Rikspolischefen frångick säkerhetsskydds­förordningen

– Naturligtvis skapar detta en väldigt stor oro hos mina medlemmar, att man skulle bli drabbad om uppgifterna läckt ut. En stor oro och osäkerhet tror jag många av mina medlemmar upplever.

Hur kan en polis påverkas om uppgifterna hamnade fel? 

– Det är känsliga uppgifter. Vi har kollegor som har skyddade personuppgifter och det är naturligtvis väldigt dåligt om de uppgifterna skulle läcka ut, säger Katharina von Sydow. 

Kan detta påverka allmänhetens förtroende för polisen? 

– Ja, det är mycket möjligt att detta blir ytterligare en negativ del av polisen. 

Rikspolischefen har varit kritiserad internt en längre tid, är detta den incident som kommer få honom att kliva av? 

– Jag vill nog avvakta att uttala mig om hans vara eller icke vara.

Vad händer härnäst? 

– Från polisförbundets sida har vi tagit regeringskontakter och kontakt med polismyndigheten för att få ytterligare information så vi får en utredning så att vi kan gå till botten med vad som faktiskt har hänt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".