Goran Delic. Foto: Sveriges Radio
Goran Delic. Foto: Sveriges Radio

Ett år senare – psykiatrisk avdelning hålls stängd

2:08 min

Avdelning 22 på Varbergs sjukhus har fortfarande inte öppnat efter att den stängdes förra sommaren. Orsaken är brist på personal och lokal.

– Just nu har vi ingen renodlad allmänpsykiatrisk avdelning. Det är som ett sjukhus utan en medicinavdelning och det är inte bra, säger Goran Delic, förvaltningschef för psykiatrin i Region Halland. 

Datumen för att åter öppna avdelning 22 har varit många. Förhoppningen var från början att slussa in patienter redan efter årsskiftet 2016/2017, men planen visade sig vara alltför optimistisk. Sjukhuset har inte kunnat rekrytera tillräckligt med personal och i nuläget finns heller ingen lämplig lokal för avdelningens utökade behov.

I väntan på att åter öppna har psykiatrin i Varberg tvingats hushålla med de befintliga vårdplatserna och därför har patienter som får allmänpsykiatrisk vård tvingats dela rum med patienter med psykosdiagnoser. Goran Delic medger att situationen har varit långtifrån optimal.

– Det här är ett av våra förbättringsområden, att hitta en bra heldygnsvård för allmänpsykiatriska patienter och patienter med psykoser så att de får rätt miljö att vistas i.

Även facket Kommunal är kritiskt. Jonas Elmblad är vice sektionsordförande för Kommunal i Halmstad och han säger att processen för att få avdelning 22 öppnad igen har tagit alltför lång tid.

– Det är olyckligt. Tanken var inledningsvis att bara hålla stängt under sommaren för att lösa den akuta bristen på personal. Sen har tiden tickat på och bara fortsatt.

Senare i dag håller ledningen för psykiatrin ett möte för att informera om planerna på att åter öppna avdelningen. Goran Delic, förvaltningschef för psykiatrin, vill inte ge något datum, men säger att det kan bli aktuellt att öppna avdelningen i etapper.

– Målet är ett fullständigt öppnande i nya lokaler, men det kommer att ta tid. Vi diskuterar nu vad som är nästa steg, vad som är möjligt att öppna upp och hur vi ska lyckas få en bra arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".