Klas Friberg,tf regionpolischef i Region Syd.
Klas Friberg. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio

Polischefen arg efter politikernas reaktioner

3:46 min

Polischefen för Region Väst, Klas Friberg, rasar mot politiker efter kritiken mot hur känsliga polisuppgifter hanterats.

– Jag tänker att det blir väldigt snabbt och väldigt mycket i går kväll och under morgonen kring denna frågan. Jag är mest oroad över att det väcker stor oro hos våra medarbetare när den dyker upp på detta sättet, säger Klas Friberg, polischef för Region Väst. 

Klas Friberg har deltagit i ett nationellt ledningsgruppsmöte under onsdagsmorgonen, där de fått information om läget.

– Den bild som vi har fått förmedlad och som min bedömning är att detta inte är på samma sätt som när det var med Transportstyrelsen. Det finns inget som säger att vi har agerat så hemliga personuppgifter har läckt ut till obehöriga. De uppgifter som finns om medarbetare inom polisen är väl skyddade. 

Klas Friberg säger att man på mötet kunde konstatera att myndigheten bedömer att ingen har brutit mot eller agerat i strid med säkerhetsskyddsförordningen eller säkerhetsskyddslagen. 

Beskeden du fick är lite lugnande? 

– Ja, det är de absolut. Det finns inget som säger att några känsliga personuppgifter har läckt och de som vi har samarbetat med är ett externt företag som inte har fått tillgång till skyddsvärda uppgifter. Och beslutet rikspolischefen tog våren 2015 var ett beslut han har rätt att ta enligt säkerhetsskyddsförordningen, säger Klas Friberg och fortsätter:

– Men sen har vi också sagt från myndighetens sida att det är ett beslut som är olyckligt formulerat som kan leda till fel tankar när man läser det. Men befogenheten att fatta beslutet hade han. 

Och Klas Fribergs förtroende för rikspolischef Dan Eliasson kvarstår.

– För min del gör det absolut det. Nu hoppas jag att det kan komma några förklaringar från olika företrädare och från rikspolischefen själv. Och att vi kan jobba vidare med de frågorna som är viktiga för verksamheten. 

Förtroendet för polisen – vad säger du om det efter detta? 

– Det kan man säga mycket om, och ska man säga något som sticker ut är att höga politiker går ut och uttalar sig på det sättet som de gjorde under gårdagen. Det bidrar inte till att mitt förtroende för politikerna ökar, säger Klas Friberg.

Han syftar på att politiker, såsom Tomas Tobé, Jan Björklund och Ebba Busch Thor, under gårdagen, kort efter avslöjandet, kommenterade Ekots uppgifter om att rikspolischefen Dan Eliasson beslutat att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem, på ett sätt som bryter mot säkerhetsskyddsförordningen.

Och Klas Friberg är kritisk till politikernas uttalande.

– Jag är mycket kritisk, säger han till P4 Halland.

Vad har du fått för reaktioner från kollegor? 

– Mycket förståeliga uppfattningar hos våra medarbetare, att man är oroliga. Det är många som jobbar direkt mot grovt kriminella och där de direkt eller indirekt är hotade. Det hade varit mycket allvarligt om sådana uppgifter kommit utanför skyddet i vårat datanät. Jag förstår deras oro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".