Tjej som pratar i telefon vid sidan av ett par som har samlag.
Det är inte personen på bilden som är med i inslaget. Foto: Jessica Gow och Fredrik Sandberg/TT.

Hanna fick grova sexfrågor – SCB: De är bedragare

4:13 min

Hanna fick ett samtal om sina sexvanor från någon som utgav sig att vara från SCB. Myndigheten bekräftar att flera kvinnor fått falska samtal.

En person ringde upp Hanna och frågade om hon kunde ställa upp på en undersökning.

– Han började lite med vad Statistiska Centralbyrån gör och varför de gör det. Han lät väldigt seriös, så då tänkte jag att då stämmer väl det, varför skulle han ringa annars?

Personen som ringde berättade inte vad intervjun skulle handla om, men började sedan ställa frågor om Hannas sexliv och berättade att det var en undersökning om kvinnors sexliv.

– Jag kände mig kanske inte jättebekväm, men han sa att det inte skulle vara så lång intervju. Han började att fråga hur jag levde, i vilken typ av förhållande jag var i, när jag började bli sexuellt aktiv. Lite basfrågor som ändå kändes ganska seriösa.

SCB bekräftar nu för P4 Halland att de känner till att det finns bedragare som utger sig vara från myndigheten.

– Hennes berättelse stämmer väl överens med många andra kvinnor som jag har pratat med som också blivit uppringda av den här mannen. Men det är extremt ovanligt att man ska bli uppringd av någon som falskt uppger att han jobbar på SCB, säger Nizar Chakkour pressansvarig på SCB.

Detta sker samtidigt som Folkhälsomyndigheten ska göra en nationell enkät om svenskarnas sexliv, något som bedragarna verkar utnyttja. Deras undersökning är däremot webbaserad.

För Hannas del blev frågorna under samtalet av alltmer privat karaktär. Hon fick frågor som: Vad betyder en välutrustad man? Är din man välutrustad? Har du någon gång haft sex med en kvinna?

– Nu känner jag mig ganska kränkt och ganska förbannad. Det var väldigt personliga saker jag berättade ändå. Plus att jag undrar vad han ska ha det till? Det får ju absolut inte komma ut på något sätt.

Det kan du tänka på om du blir uppringd

De som blir utvalda till SCB:s undersökningar får först ett brev. Där står det vad undersökningen handlar om och ibland vilket syfte den har. Det finns även kontaktuppgifter till ansvariga på SCB.

SCB ringer aldrig upp intervjupersoner från dolt nummer. Den som blir uppringd från myndigheten ska alltid kunna ringa tillbaka.

Folkhälsomyndigheten ska snart skicka ut en undersökning om sexuell hälsa, men den undersökningen är en webbaserad enkät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".