kolmila
1 av 2
Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Dan Kagg
2 av 2
Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Tolfte kolmilan i Knäred glöder för fullt

2:34 min

Dan Kagg har under natten vaktat kolmilan i Knäred. Förhoppningen är att det blir några hundra säckar fin träkol i november.

– Det är en kolmila av gammalt, traditionellt snitt. Vi i friluftsföreningen i Knäred gör vår tolfte kolmila, så vi börjar få lite tradition och kunskap. Det är så man gjorde träkol förr! berättar Dan Kagg, som varit med och vaktat kolmilan i Knäred.

Virket fälls på våren, sen får det ligga och torka under sommaren. Sen, i början på augusti, kvistar man – och därefter börjar byggandet av kolmilan. 

– Då staplar man veden och bygger en grundkonstruktion. Sedan tänder man fyr på det – men det får inte brinna, utan det måste glöda, så det blir fin träkol, säger Dan Kagg.

Det är ungefär 35-40 kubikmeter lövträd som så småningom kommer bli träkol. 

– Lerkojan är klädd i granris, och med jord på. Sen får vi passa den från att vi tände i går kväll och sen vaktar vi den till lördag kväll. 

Men hur kolen blir vet man inte förrän i november.

– Förhoppningsvis är det några hundra säckar kol i milan. Men det vet man inte förrän den svalnat när vi öppnar den i november. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".