affär, strömavbrott
Affärerna i Halmstad City drabbades av strömavbrottet. Foto: Karin Ingströmer/Sveriges Radio.

Omfattande strömavbrott drabbade Halmstad

2:38 min

Vid 13:40-tiden blev hela Halmstad City strömlöst efter ett omfattande strömavbrott. Vid 15-tiden hade i princip alla fått tillbaka strömmen igen.

Se videon från det omfattande strömavbrottet i Halmstad.

Vid 13:40-tiden under torsdagseftermiddagen kom flera samtal om ett omfattande strömavbrott i Halmstad.

– Vi fick ett strömavbrott i Halmstad för 20 minuter sen, där vi fick ungefär 13 000 kunder som blev strömlösa, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på HEM, Halmstad Energi och Miljö. 

Hela Halmstad City var då utan ström, och det har även kommit uppgifter om att andra delar av Halmstad också var strömlösa. Lyssnare har rapporterat om strömavbrott i bland annat Sofieberg och Snöstorp.

Vid 15-tiden hade de flesta kunderna fått tillbaka strömmen. Ungefär 150 kunder var då fortfarande utan el. 

Det var de centrala delarna av tätorten som strömavbrottet slog till mot. Orsaken till strömavbrottet var ett kabelfel, men HEM visste vid 15-tiden inte hur felet uppstått.

Vid 15-tiden jobbade man med att kolla alla stationer längs med kabeln så strömmen kan komma tillbaka till de kunder som då var strömlösa.

Det omfattande strömavbrottet förbryllade Halmstadborna. Flera butiker tillät inte kunder att komma in, på grund av att deras kassasystem inte fungerade, och eftersom det var mörkt inne i affärerna. Även vårdcentralen hade problem med sina datorer. 

"Så sårbart samhället är," skriver en av P4 Hallands följare på Facebook. 

– Det verkar påverka alla butiker, det är helt svart, rapporterade P4 Hallands reporter Martina Killander, på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista