Person som ligger på sjukhusbädd. Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT

Skötaren Hanna om psykiatrin: "Inte hållbart längre"

2:21 min

Att den allmänpsykiatriska avdelningen i Varberg inte öppnat mer än ett år senare har påverkat både patienter och personal negativt.

– Patientens vård är individuell och patientgrupperna kräver olika former av vård. Och när vi har tvingats blanda patienter med olika problem som vi har gjort det senaste året så är det klart att det inte är optimalt, säger Hanna Högman, skötare och huvudskyddsombud på avdelning 23 på Hallands Sjukhus i Varberg.

Det var förra sommaren som avdelning 22 tvingades stänga ned. Chefen för psykiatrin, Goran Delic, sa då att det inte fanns något alternativ med hänsyn till den höga belastningen och den stora bristen på personal.

Sen dess har ledningen för psykiatrin flera gånger försökt öppna avdelningen igen, det senaste budet var en ny omarbetad allmänpsykiatrisk avdelning efter sommaren. Men så har det alltså inte blivit. Skötaren Hanna Högman säger att tiden sen förra sommaren har varit påfrestande.

– Vi har haft en full avdelning eller varit överbelagda nästan hela tiden. Det har varit både stressigt och pressande.

Situationen har lett till längre vårdtider, högre sjuktal bland personalen och patienter som i brist på plats blivit kvar på akutavdelningen. I nuläget finns det ingen tidsplan för när sjukhuset kan få en renodlad allmänpsykiatrisk avdelning på plats.

Inom den närmaste veckan kommer ansvariga politiker träffas för att se över möjligheterna. Skötaren Hanna Högman vill se att avdelningen öppnar inom kort.

– Vi har börjat planera för en trygg uppstart. Men för oss anställda och framför allt för våra patienter så är det viktigt att vi får öppna så fort som möjligt. Det här är inte hållbart längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".