Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio.

S-lotteri har skickat 300 hallänningar till Kronofogden

1:46 min

Nästan 300 hallänningar har skickats vidare till Kronofogden av Socialdemokraterna efter att ha köpt lotter av partiets lotteriverksamhet Kombispel, enligt siffror från Kronofogden.

Det var Dagens Nyheter som var först med att berätta hur kunder som spelat via A-lotteriets dotterbolag Kombispel sålt lotter till redan tungt skuldsatta, som senare fått betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

– Jag tycker det är helt orimligt och det är också oetiskt att man kan sälja lotter till personer som uppenbarligen har ekonomiska problem, säger halländska socialdemokraten och riksdagsledamoten Hans Hoff.

Socialdemokraternas lottoverksamhet Kombispel har gett stadiga inkomster till partikassan sen dotterbolaget A-lotterier bildades på 50-talet.

Enligt Dagens Nyheter rör det sig om en halv miljard bara de senaste tio åren. Men som tidningen skriver så sker det på bekostnad av skuldsatta lottköpare.

I Halland är det totalt 289 stycken som partiet lämnat över till Kronofogden mellan 2014 och 2017. Hans Hoff tycker det är oansvarigt att lotteriverksamheten i sin reklam gett sken av att erbjuda en lösning på svåra ekonomiska problem.

– Det är såklart väldigt svårt för dem att få ytterligare skulder i och med att de har kunnat köpa lotterna och i vissa fall även trott att de skulle göra en vinst och reda ut sin ekonomiska situation. 

Vi har agerat oseriöst från partiets sida när det gäller möjligheterna att sälja lotter på detta sättet. 

Socialdemokraterna har centralt tagit beslut om att inte skicka vidare fler kunder till kronofogden och att samtidigt genomföra kreditprövningar av varje ny lottköpare. Hans Hoff tycker att det finns ett värde av att bevara folkrörelsernas lotterier, men säger samtidigt att man kan behöva se över lagstiftningen.

– Ja, tänker man på undantagsmöjligheten borde det kanske vara något man skulle kunna se över. Men jag tror också att det som framkommit gällande det socialdemokratiska lotteriet också kommer göra att flera andra folkrörelselotterierna, i den mån de inte redan har den spärren, kommer att införa den, säger Hans Hoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".