Roland Nilsson med ett av vykorten från Björn Borg
Roland Nilsson med ett av vykorten från Björn Borg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Roland Nilsson om vykorten från Björn Borg

3:54 min

Världsstjärnan Björn Borg bodde hos Varbergsbon Roland Nilsson för många år sedan. Roland berättar om vykorten från Borg, adresserade till Snäckvägen i Varberg.

En som minns den unge Björn är Varbergsbon Roland Nilsson som på det tidiga 70-talet var engagerad i den lokala tennisklubben och de tävlingar som arrangerades där. Och han fick en ganska speciell relation till vår världsstjärna.

– Här har du vykort. Det är Björn Borg som är hemma hos mig. Det var 1972, då skickade han kort från hela världen. Men det är svårt att läsa, för han skriver så tätt, säger Roland Nilsson.

Hej, jag mår bra här i värmen. Nästan för varmt cirka 35 grader. Hoppas ni mår bra. Jag har spelat en match mot Roy Emerson jag förlorade med 7-5, 6-7, 6-4, 6-4. Jag spelade jättebra. Ove förlorade också första matchen. 

De flesta vykorten är från 1974, berättar Roland Nilsson. 

– Han bodde här, han fick mat. Det bästa var tvättstugan, frugan tvättade kläder åt honom, säger Roland Nilsson. 

Björn Borg bodde på Snäckvägen i Varberg efter att han vunnit en stor tävling i USA. Han blev uppmanad att åka till Varberg eftersom de andra juniorerna var där för en cup. 

– Sen bodde han här, och sen droppade det in det ena vykortet efter det andra. Jag behövde aldrig läsa en tidning, säger Roland Nilsson.

Men en gång ringde Roland till Björn Borg och sa till honom att sluta skicka vykort till honom. Detta eftersom Borg inte hade satt på ordentligt med frimärken på vykortet – och Roland istället fick betala 60 ören för att få läsa sitt vykort. Det var innan Borg drog in stora pengar på tennisen. 

Och Roland Nilsson minns fortfarande hur det var när Björn Borg bodde hos honom för många år sedan.

– Han var hur trevlig som helst. Han bråkade aldrig, kanske lite när han var ung. Han var motsatsen till McEnroe. Han var suverän. 

Hoppas att du mår bra, för det gör jag. Nu har jag kommit till Spanien. Det regnar och är kallt. Jag börjar spela på måndag. Vi ses i Varberg!

Idag, fredag, har filmen om Björn Borg premiär. Här kan du läsa Kulturnytts Björn Janssons tankar om filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".