morötter
1 av 6
Falkenbergs matdagar är mellan den 8-9 september. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Lisa Lemke
2 av 6
Falkenbergsbon och tv-kocken Lisa Lemke är en av arrangörerna. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Gunilla Engstrand och Roland Andersson
3 av 6
Gunilla Engstrand och Roland Andersson såg framemot att få provsmaka olika råvaror och inspireras. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Anna Oredsson
4 av 6
- Jag tycker det är viktigt att stödja de lokala småföretagen och närproducerat känns jätteviktigt. Det är viktigt att vi tar hand om saker här och nu, säger Anna Oredsson. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Sebastian Petersson
5 av 6
- Jag har handlat olika sorters morötter och sen har jag köpt halvkilo koriander som jag tänkte att jag skulle frysa in, salladslök, polkabetor, palsternackor och en stor zucchini, säger Sebastian Petersson. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Falkenbergs matdagar
6 av 6
Mattälten lockade många besökare. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

Lokala råvaror i fokus i Falkenberg

4:03 min

I helgen anordnas Falkenbergs matdagar för andra året i rad. Tanken med matfesten är att förvandla staden till ett myllrande matmecka med lokala råvaror i fokus.

Falkenbergsbon och kocken Lisa Lemke är en av arrangörerna. Hon berättar att matdagarna startade som en dröm som med tiden växte sig allt starkare.

– Förra året blev den verklighet och det blev bättre än vad vi hade kunnat drömma om i våra vildaste fantasier. Det här är ett möte kring maten och en kärlekshyllning till den goda maten och till alla fantastiska råvaror som finns här i regionen.

Det är andra året som Falkenbergs matdagar anordnas och det är lokala råvaror som står i fokus. Längst med Nygatan står flertalet mattält uppradade och i dem kan besökarna finna allt från nygräddat bröd och nyskördade grönsaker till praliner och kaffe.

– Vi är just nu i en tid där allt finns, från svamp till nyskördade äpplen, must och bröd, säger Lisa Lemke.

Förra året såg vi en vision och den blev ännu bättre än vad vi hade väntat oss så jag stod och lipade på torget, och i går kände jag samma bubblande lycka. 

Förutom matmarknaden så lagas det även en hel del mat under helgen. På Rådhustorget har kockar med olika anknytning till platsen fått i uppgift att göra sin egen smaktolkning av Falkenberg. Lisa Lemke är en av dem.

– Jag kommer använda pumpa, ta in lite spannmål via bröd som jag kommer att göra ett smul på och jag ska också använda lite ogräs. Det kommer bli väldigt mycket smaskigt, säger hon.

Hur lagar man mat på ogräs?

– The sky is the limit. Jag skulle säga att i vanliga trädgårdar och även här på stan så finns det så mycket som vi kan käka som vi inte har en aning om. De flesta känner till kirskål och brännässlor men det finns så mycket mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".