moderaternas logga.
1 av 2
Moderaterna anses inte längre vara bäst inom något politiskt område. Foto: Henrik Montgomery/TT
richard jomshof
2 av 2
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Björn Lindgren/TT

Moderaterna tappar förtroende

För första gången någonsin anses Socialdemokraterna vara bättre på politisk ekonomi än Moderaterna. Moderaterna anses inte längre vara bäst på någon sakfråga.

En ny undersökning från Novus visar att Moderaterna har ett minskat förtroende. De anses numera inte vara bäst inom något politiskt område.

– Moderaternas generella tapp speglar sig i den här undersökning, att det inte går bra för dem och att man tycker att de inte visar någon politik nu, säger Liza Pettersson som är opinionsanalytiker vid Novus till Ekot.

Socialdemokraterna har gått om Moderaterna när det kommer till ekonomisk politik. Sverigedemokraterna har tagit över som bästa parti för invandring med 29 procent. De anses också vara bäst på lag och ordning, vilket vanligtvis har varit Moderaternas starka sida.

– Jag vet att många före detta moderata väljare har prioriterat just frågan om lag och ordning. Det är förmodligen någonting man tar med sig när man går in i Sverigedemokraterna. Det är väl en del av förklaringen. En annan är väl att vi har lyckats och blivit bättre på att nå ut till väljarna, säger Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna till Ekot.

Miljöpartiet anses vara duktigast när det kommer till miljöfrågor och i alla övriga politiska områden är nu Socialdemokraterna starkast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".