Möbeltillverkaren Anders Ölund och designern Marcus Sjögerén framför sitt skåp på Falkenbergs designmuseum RIAN.
1 av 3
Möbeltillverkaren Anders Ölund och designern Marcus Sjögerén framför sin skapelse på Falkenbergs designmuseum RIAN. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio
Utställningen Den nya Kartan på Desigmuseum RIAN i Falkenberg. Curatorn och industridesignern Jenny Nordberg.
2 av 3
Utställningen Den nya Kartan på Desigmuseum RIAN i Falkenberg. Curatorn och industridesignern Jenny Nordberg. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio
Möbler och inredningsdetaljer visas på den nya utställningen Den nya kartan, på Falkenbergs Desgnmuseum RIAN.
3 av 3
Möbler och inredningsdetaljer visas på den nya utställningen Den nya kartan, på Falkenbergs Desgnmuseum RIAN. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio

Designutställning ritar om lokal produktionskarta

2:19 min

Möbler och inredningsdetaljer kommer att lokalt tillverkas i högre grad i framtiden, tror industridesignern Jenny Nordberg som står bakom utställningen "Den nya kartan" i Falkenberg, som öppnar på lördagen.

Utställningen Den Nya Kartan vill debattera hur lokal produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

Projektet är initierat av industridesigner och curator Jenny Nordberg.

Hon menar att den globala produktionskartan redan nu börjar ritas om och det finns återigen mycket produktion i Sverige.

Sverige går till och med under smeknamnet Europas Kina!

Framtidens produkter kommer i högre grad att tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder och vara mer småskalig, precis som maten vi äter, menar Jenny Nordberg.

14 team av tillverkare och formgivare i Halland fick uppdraget att gemensamt ta fram en eller flera nya produkter till utställningen på RIAN designmuseum i Falkenberg.

Designern och inredaren Marcus Sjögerén och möbelsnickaren och formgivaren Anders Ölund har i sitt samarbete skapat ett gediget och tungt skåp i alm, tänkt att förvara en släkts minnen. De har filosoferat om vad som är viktigt i livet, och på vilket sätt man ska köpa produkter.

Jag tycker att det finns ett helt ohållbart sätt att konsumera, så då vill vi skapa någonting som man kan ha i flera hundra år.

Utställningen Den nya kartan har uppmärksammats och vidareutvecklats genom finansiellt stöd från Region Halland. Den kommer också att visas på Stockholm Furniture Fair 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".