Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Julianna Kotis och Alva Ronstad
1 av 6
Julianna Kotis och Alva Ronstad Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Carina Edhager
2 av 6
Carina Edhager, vice ordförande RFSU Halland Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Rosmarie Hedlund
3 av 6
Rosmarie Hedlund. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Hans Linde, förbundsordförande i RFSU
4 av 6
Hans Linde, förbundsordförande i RFSU. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Xzend Cronström Beskow, Albin Magdalena Viklund, Charlotte Drugge och Linda Bjerman
5 av 6
Xzend Cronström Beskow, Albin Magdalena Viklund, Charlotte Drugge och Linda Bjerman. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Halmstad pride
6 av 6
Under lördagen anordnades Halmstad Pride. Det innebar bland annat en prideparad och aktiviteter och scenframträdanden i Norre Katts Park. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Pride tillbaka i ny regi

4:00 min

Halmstad Pride lades ner tidigare i år men kunde göra comeback i ny regi och med ett nytt format under lördagen.

Många var de som samlades i Norre Katts Park under lördagen. Dels för att vara med i Prideparaden genom centrum men även för delta i de olika aktiviteterna i parken. Hans Linde, förbundsordförande i RFSU, var glad över att se att festivalen var igång.

– Det är alltid fantastiskt med en regnbågsdag eller en Pridefestival. Det är både tillfälle för oss som är HBTQ-personer att vara stolta och visa upp vår stolthet.

Det är en dag att fira de framgångar och segrar som vi faktiskt uppnått men det är också en viktig manifestation att visa att vi inte färdiga i Sverige och definitivt inte världen när det gäller arbetet för HBTQ-personers rättigheter.

Årets Pridefestivalen blev i ett lite annorlunda format jämfört med tidigare år. Evenemanget varade inte under hela dagen, utan istället anordnades en parad genom staden och några timmars aktiviteter och scenframträdande. 

Hans Linde säger att det är viktigt att Pride hålls överallt i Sverige då homofobin och transfobin fortfarande är stark och finns i alla delar av landet. Han säger att det därför är viktigt att arbetet mot homofobi och transfobi förs över hela Sverige.

- Pride handlar också om rätten att få vara sig själv rätten att få vara, välja och njuta på sin villkor och det bör man också stå upp för i Halland och i Halmstad. Det kan handla om saker som att det ska vara möjligt att komma ut på sin skola, att det ska finnas ett föreningsliv/idrottsrörelse som står upp mot homofobi och transfobi. Att när man bli äldre att man har rätt att kunna få äldreomsorg  och hemtjänst på sin egna villkor och bemötas med kunskap och respekt.

Tidigare i år meddelade Halmstad Prideförening att Pridefestivalen i Halmstad skulle läggas ner. Enligt RFSL berodde beslutet på bråk, skitsnack och maktkamper. Årets upplaga av Halmstad Pride anordnas av bland annat RFSU och Hem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".