I helgen har Kungsbacka stjärnbesök då några av Sveriges största e-sportprofiler gästar Kungsmässan och det nya e-sport eventet som anordnas där.
1 av 3
I helgen har Kungsbacka stjärnbesök då några av Sveriges största e-sportprofiler gästar Kungsmässan och det nya e-sporteventet som anordnas där. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Elias ”Bozzton” Sibelius
2 av 3
Falkenbergaren Elias "Bozzton" Sibelius är en av profilerna på plats. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Johan Grape
3 av 3
Johan Grape, Esen eSports, är en av arrangörerna. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Stjärnglans på e-sportevent i Kungsbacka

4:05 min

I helgen har Kungsbacka stjärnbesök då några av Sveriges största e-sportprofiler gästar Kungsmässan och det nya e-sporteventet som anordnas där.

Tanken med evenemanget är att samtliga besökare ska kunna prova på olika spel och det finns även möjlighet att utmana några de största profilerna i deras e-sporter.

Elias ”Bozzton” Sibelius från Falkenberg är en av profilerna på plats.

 – Jag försöker locka så mycket ungdomar som möjligt och informera om hur spelet går till och även ge tips till de som redan spelar på hur de kan göra för att bli bättre, säger han.

På en högplatå mitt på köpcentrets torg har två långbord med flertalet datorer på placerats. Framför skärmarna har koncentrerade besökare satt sig tillrätta.

– Man kan se det som vanlig sport. Du behöver allting och man förstår mer och mer att det är inte bara är att sitta vid datorn utan det gäller att ha psykologi och att träna som vanligt för att du ska orka fokusera under så lång tid som man behöver, säger Elias ”Bozzton” Sibelius.

Det är första gången som e-sporteventet anordnas i Kungsbacka. Elias ”Bozzton” Sibelius menar att det är på tiden.

– Det finns ett jättestort intresse. Det ser man bara när man har ett sådant här event, det kommer verkligen jättemycket folk.

Alla behöver förstå att e-sporten är här för att stanna helt enkelt så det är jättekul att det anordnas och att alla får se vad det verkligen handlar om.

Johan Grape, Esen eSports, är med och arrangerar helgens evenemang. Han menar att under de senaste åren så har intresset för e-sport har vuxit sig allt starkare.

– Det har hållit på väldigt länge men sedan har det fått tid att mogna och det har kommit många profiler, säger han.

Och några av dessa e-sportprofiler besöker Kungsbacka i helgen. Förutom Elias ”Bozzton” Sibelius deltar även profiler som Vlad Reiser, Emma ”Swebliss” Bliss, Marcus "Delpan" Larsson, Robin ”Voltie” Takac och Hani ”Nimdra” Abbas i helgens e-sportevent.

Johan Grape säger att bara under lördagen var 2 000 besökare på plats för att få träffa sina idoler.

– Det är en fantastik miljö, det var 2000 ungar här i går, inget bråk och alla är glada. Det är en otrolig energi som man får av det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".