Från vänster Alex Thorsjö och hens mamma Cecilia Thorsjö. Foto: Sveriges Radio
Alex Thorsjö och mamma Cecilia Thorsjö. Foto: Sveriges Radio

Familj till HBTQ-personer träffas i Kungsbacka

2:02 min

Alex Thorsjö är en av anledningarna till att Kungsbacka kommun erbjuder träffar för anhöriga till HBTQ+-personer i kommunen.

Alex Thorsjö är en ickebinär transperson. Hen identifierar sig inte som man eller kvinna och har bytt sitt namn till just Alex och är sen tidigare engagerad i HBTQ-frågor i Kungsbacka kommun.

– Vi insåg att väldigt många i den här HBTQ+-gruppen som jag är med i har haft väldigt svårt med sina föräldrarelationer, då det är väldigt svårt att stå till svars för någon man söker stöd hos.

Alex Thorsjö kom ut som transperson för snart tre år sen och bytte sitt namn för ett år sen ungefär. Det är bland annat den processen; att komma ut och sen byta sitt namn som ligger bakom träffarna för just anhöriga till HBTQ+-personer som nu sätter igång i Kungsbacka.

Den processen har varit svår att vänja sig vid för min familj och liknande, men jag har ändå fått det stöd jag behöver känner jag.

Kungsbacka kommun håller i träffarna. Tanken är att det förutom anhöriga ska finnas en barnmorska från ungdomsmottagningen med och en socionom från familjerådgivningen. Och Alex Thorsjö hoppas att det här är starten på något större.

– Kungsbacka är en väldigt liten och normativ kommun, och redan här finns ett behov. Det hade varit häftigt att se att andra mindre kommuner hakar på det här, säger hen.

Fakta: HBTQ+

HBTQ+ står för homo, bi, trans, queer och andra kategorier av identiteter. Det relaterar till sexualitet, relationsbildning, kön och könsuttryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".