Radioapparat.
På grund av en sänkning av decibelnivåer kan det vara svårt att få in P4 Halland. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio

Nej – det är inte fel på din radio

1:57 min

Har du svårt att få in P4 Halland? Det beror på att Sveriges Radio har tvingats sänka decibelnivåerna efter krav från Post- och telestyrelsen.

Sveriges Radio och de kommersiella kanalerna har sedan en tid tillbaka tvingats sänka decibelnivåerna efter krav från Post- och telestyrelsen, vilket gör det svårare att få in P4 Halland på sin radio.

– Det är efter en inspektion från Post- och telestyrelsen som visade att sändningen gick ut med för höga nivåer och då var man tvungen att sänka, säger Marcus Hartman, presstalesman hos Teracom som äger radiomasterna.

Kanaler som inte gör det riskerar böter och i värsta fall indraget sändningstillstånd. Bland annat har man på Arlanda märkt att radiosändningarna stör flygets nödkanaler.  

Enligt Marcus Hartman behöver det inte nödvändigtvis betyda att lyssningen blir sämre, men risken finns att det påverkar lyssningen.

– Som lyssnare kan man titta på vad man har för utrustning och antenn. Har man till exempel en inomhusantenn så kan det vara så enkelt att man flyttar radion och då får bättre lyssning, säger Hartman och fortsätter:

– Utifrån vårt perspektiv är det bra om vi får reda på om det är sämre mottagning någonstans, så kan vi titta på om det är något vi kan göra eller tillsammans med Sveriges Radio. 

Eftersom sändareffeken inte kommer att kunna ökas i framtiden måste Sveriges Radio tillsammans med Teracom komma överens om nya sändare ska köpas in.

P4 Kronoberg var först med att berätta om nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".