Östergårdsskolan
Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.

Elev misstänks för hot mot skola

2:20 min

En högstadieelev misstänks för att ha riktat ett hot mot Östergårdsskolan på sociala medier under gårdagen.

Enligt ett pressmeddelande från Halmstads kommun la eleven ut en bild i en sluten grupp på Snapchat där han poserade med något som liknar ett vapen.

– Det var igår eftermiddag som polisen fick en anmälan om en elev som på sociala medier lagt ut en bild på sig själv med ett vapenliknande föremål och ett meddelande som kunde uppfattas som hot mot grupp, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region väst.

Polisen kunde vid en husrannsakan sedan beslagta en slags luftpistol. Under morgonen hämtades sedan eleven och han kommer senare förhöras om händelsen.

Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.

Spelar det någon roll att det var en luftpistol?

 Det är obetänksamt från en person som vet att det är ett harmlöst vapen. Men för den oinvigde och den som ser bilden kan det uppfattas som ett riktigt skjutvapen. Då kommer det i ett helt annat läge, säger Tommy Nyman.

Vad brukar utgången bli i liknande fall?

– Om man bedömer att faran är över och beroende på vad han berättar i förhör så tror jag inte att det finns några häktningsskäl. Men det är att föregå utredningen och det vill jag inte göra.

Efter polisens bedömning kommer skolverksamheten fortsätta som vanligt, och personalen har under dagen informerat resten av eleverna vad som har hänt. 

Texten uppdateras 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".