Lotta Alexander tog emot kattungarna som hade dumpats i ett dike i Halmstad.
Lotta Alexander tog emot kattungarna som hade dumpats i ett dike i Halmstad. Foto: Privat.

Tre kattungar dumpades i dike

3:04 min

Under måndagskvällen hittades några kattungar som hade dumpats i ett dike i Halmstad. "Det är fruktansvärt," säger Lotta Alexander på Kattfotens katthem.

– Jag fick ett samtal vid fem-tiden. Strax utanför Halmstad letade en kvinna efter kantareller – men det var ju tre små kattungar i cirka fyra veckors ålder. De knatade upp till henne och skrek och klättrade på hennes ben, berättar Lotta Alexander, på Kattfotens katthem i Halmstad. 

Hon var den som tog emot kattungarna under gårdagen.

Det syntes ingen mamma runtomkring, och det är inga hus och kattungarna är tama. Så någon har dumpat dem där för att bli av med dem. 

– Vi har hållit på i 13 år och detta är så vanligt. Vi tycker det är fruktansvärt att människor har samvete att dumpa dem i skogen och lämna dem till sitt öde – varför inte kastrera dem? 

När kattungarna lämnades in till katthemmet verkade de vara i någorlunda gott skick.

– De verkar ganska torra, så det var nog rätt nyligen de blev dumpade. Men de var tunna på kroppen och väldigt hungriga. Så de hade inte haft mat på ett tag, säger Lotta Alexander.

Nu är kattungarna i säkerhet på katthemmet.

– Nu är de i säkerhet och det är gry i dem. De äter, spinner och de är underbara och kelna och goa! 

Hur vanligt är det att man dumpar kattungar på detta sättet?

– Det är denna tiden på året just nu. Folk får panik när deras honor får ungar och skolorna och jobbet börjar. De har inte tid att ta hand om kattungarna, så då kör de ut katterna till skogen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".