Danuta Wasserman
Danuta Wasserman. Arkivbild. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio.

Experten: Satsa långsiktigt på självmordsprevention

3:21 min

Danuta Wasserman, expert på självmordsprevention, hoppas att regionerna börjar satsa långsiktigt på att förhindra och förebygga självmord istället för korta projekt.

Under tisdagen pågår ett stort möte med experter i Göteborg kring självmordsprevention. En av experterna på plats i Göteborg är Danuta Wasserman, som är chef på nationellt centrum för suicidforskning och psykisk ohälsa, NASP, vid Karolinska institutet. 

Hon berättar att diskussionen kring självmordsprevention är ständigt aktuell.

– Det är en väldigt brännande fråga. Alla vill arbeta med självmordsprevention, men det vi inte gör är att vi inte kombinerar olika typer av preventiva metoder. Antingen satsar vi på skolan eller bara psykiatrin – istället för att ha en plan för en region på hur man långsiktigt ska gå till väga, säger hon.

Det är ungefär som att börja i grundskolan i klass ett – och sen är man färdigutbildad! 

Och ett av de stora problemen är att många satsar på projekt, istället för att tänka långsiktigt, enligt Danuta Wasserman.

– Tyvärr är det väldigt många projekt. Och det finns inte inarbetat i de vanliga strukturerna och rutinerna så man har löpande arbete både inom sjukvården och socialtjänsten, kommunerna och skolan. Det borde vara på schema över allt! säger Danuta Wasserman och fortsätter:

– Eftersom vi har så få psykiatriker och psykologer måste vi hitta folk som kan utbildas i självmordspreventiva metoder och som kan använda sig av de kunskaper vi ha att lyssna på patienter, lyssna efter vad de behöver, ha bra berättelser från patienter som vi kan tolka tillsammans med patienter och se vilka rehabiliteringsmöjligheter som finns. 

Alla som befinner sig i självmordskris är trasiga och behöver repareras. Man måste sy och brodera på nytt. Och där saknas det tid och människor. och det kostar oerhört mycket mer att inte göra det på ett tidigt stadium. 

Vad vill du att man ska göra?

– Jag vill att man sätter sig ner i varje län och kommun och gör en klok plan och tar råd av Folkhälsomyndigheten för att sen ha det långsiktigt och som rutin, och inte som projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".