Andrea Nilsson, Isis Lundquist, Jan Malmström och Maya Lo Björk Hede
Andrea Nilsson, Isis Lundquist, Jan Malmström och Maya Lo Björk Hede. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Succé för bridgespelare i junior-SM

3:57 min

Varbergstjejerna Andrea, Isis och Maya Lo har precis kommit trea och femma i junior-SM i bridge. Snart ska tjejerna, som går i sjätte klass, tävla i junior-VM.

På Kunskapsskolan i Varberg träffas Andrea Nilsson, Isis Lundquist och Maya Lo Björk Hede och de sitter bokstavligen med korten på bordet. De spelar bridge och är unga till åldern men har översyn av tränaren Jan Malmström.

Tjejerna har kommit på tredjeplats och femteplats i junior-SM i bridge.

– Vi har ju tränat ganska mycket i bridge-lokalen och vår tränare har hjälpt till.

Tränare Jan är den som dragit igång satsningen junior-bridge på skolan.

– Vi tyckte att vi behövde en utmaning här i Varberg, och alla trodde att det var omöjligt att få unga att spela kort i dagens samhälle med ipads och iphones, säger Jan Malmström.

Tjejerna har börjat spela bridge i ung ålder och framgångarna har kommit allt eftersom.

Som i de flesta kortspel går bridge ut på att man ska ta så många stick som möjligt men det finns fler saker att tänka på.

– I början bjuder man på hur många stick man vill ha, och kommer överens om vilken färg eller sang man ska spela. Och sedan kan det gå plus, minus eller lika med.

De spelar både i lag och i par och ska i väg på junior-VM i Shanghai nästa sommar och kommer fortsätta att träna inför detta. De ska ha ett träningsläger i Stockholm i höst där de ska fortsätta fila på formen.

Och nyckeln till framgång är att man känner varandra i laget.

– Man ska känna varandra och komma överens om hur man ska spela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".