Idrottslärare vill införa privata duschbås.
Bengt Hesslow, Idrottslärare på Håstensskolan i Varberg, vill att kommunen ska förse alla skolduschar med privata duschbås som går att låsa. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Idrottslärare: Ge alla elever privata duschbås

1:58 min

Idrottslärare Bengt Hesslow har märkt att allt färre elever duschar i skolan. Nu vill han att Varberg kommun ser till att duscharna blir mer privata.

Bengt Hesslow, Idrottslärare på Håstensskolan, tycker att kommunen ska se till att alla skolduschar och offentliga duschar i Varberg får individuella bås med dörrar som går att låsa.

– Det är väldigt utsatt för många att duscha inför andra. Man borde bygga bås och där borde det finnas en lite dörr som man kan stänga och sätta ett liten spärr på insidan så ingen kommer och stör när man står och duschar, säger han.

I alla undersökningar om mobbning så är ju omklädningsrum och duschar ett område som man tycker är jobbigt.

Bengt Hesslow har arbetat som idrottslärare i snart 40 år. Han tror att privata duschbås skulle göra att fler elever vågade duscha i skolan.

– Jag tror att det skulle vara lättare för elever att duscha, inte bli uttittade och så vidare.

Bengt Hesslows förhoppning är att samtliga skolor i Varberg förses med individuella duschbås så snart som möjligt.

– Jag tycker det är viktigt det här med att barn inte ska bli kränkta i skolan av olika anledningar. Det är samma sak det här med mobiler som förekommer, vi försöker ha förbud mot mobiler i omklädningsrum för det är inte så kul om man är går i årskurs sex och så sitter det ett gäng från årskurs nio och har mobilerna uppe. Man vet inte riktigt vad som kan hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".