Ekodukten i Sandsjöbacka
1 av 2
Ekodukten i Sandsjöbacka. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Ekodukten i Sandsjöbacka
2 av 2
Arbetet med ekodukten fortskrider som planerat, enligt Trafikverket. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Ekodukten i Sandsjöbacka

Så ska älg och mus ta sig över E6

3:27 min

Arbetet med ekodukten i Sandsjöbacka fortskrider som planerat. Faunaspecialisten Mattias Olsson hoppas att både älg och hasselmöss ska ta sig över bron när den är klar.

Arbetet med ekodukten över E6:an i Sandsjöbacka har pågått i ungefär ett år. Tanken är att allt från älg till vildsvin och hasselmöss ska kunna ta sig över bron, som anpassas specifikt för djuren. 

Men bygget av ekodukten har inte varit helt problemfritt. I januari tidigare i år uppstod problem med gjutningen av ekodukten. Misstaget man gjort var att man missbedömt horisontalkraften.

– Och därför började stöttorna deformeras, så det skapades en spricka och det fortsatte en dominoeffekt med att stöttorna gav sig. Då fick man avbryta bygget och säkerställa E6:an, säger Kristina Balot, som är projektledare på Trafikverket..

Sen var den stora frågan om överbyggnaden kunde räddas, eller om den behövde rivas.  

– Vi beslöt att vi skulle riva den av kvalitets och säkerhetsskäl.

Hur ser förtroendet för entreprenören Peab ut i dagsläget?

– Vi har ett väldigt gott samarbete, och lyckades lösa problemen på ett bra sätt. Peab har jobbat hårt under sommaren och är i fas med tidsplanen och kvalitén är väldigt bra också, säger Kristina Balot.

Mattias Olsson som är faunaspecialist har varit med sedan 2012 i planeringen med att hitta design och läget på var ekodukten skulle vara. 

– Vi ser spår efter de djur vi hoppas ska använda ekodukten sen. Vi hoppas att älg, rådjur och vildsvin ska kunna använda ekodukten sen. 

Hur kommer ekodukten se ut när den är klar? 

– Vi kommer bygga upp olika biotoper. I mitten av ekodukten blir det en torräng med öppna ytor, berättar Mattias Olsson.

Djuren vill använda sin syn, eftersom det bullrar och luktar konstigt vid motorvägen, förklarar Mattias Olsson. Och för att mindre djur som till exempel hasselmusen ska kunna ta sig över E6:an utan att bli överkörd kommer det finnas en buskvegetation.

– Det kommer finnas buskvegetation, så hasselmusen kan klänga och klättra sig över från östra till västra sidan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".