Lapp med texten "kyrkoval".
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
barbro hjort
2 av 2
Barbro Hjort Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Sociala arbetet – viktig fråga i kyrkovalet

1:59 min

Nu inför kyrkovalet på söndag är en av de stora frågorna det sociala arbetet som kyrkan gör och vad de bör göra.

Diakonin, som det kallas, har tagit en större roll i samhället med åren. Det säger Barbro Hjort som är diakon i Varbergs församling. 

– Verkligen, jag kan också känna att samhället frågar efter det på ett annat sätt idag, säger Barbro Hjort. 

På församlingen träffar Barbro en kvinna som har frågor om valet, och Barbro tipsar om sopplunchen, samtidigt är det café för just gemenskapens skull. Båda de här är en del av diakoniverksamheten. 

– Vi har också enskilda kontakter med människor som behöver rådgivning och stöd. Vi kan också jobba tillsammans med kommunen eller arbetsförmedlingen, säger Barbro Hjort. 

De sociala frågorna är en av de stora frågorna som de olika nomineringsgrupperna, alltså det som du röstar på i kyrkovalet, alla tar upp.

Det är olika som ställer upp i de olika församlingarna runt om i Halland men just i Varbergs församling så vill till exempel Borgerligt alternativ att diakoniverksamheten ska växa och att den ska finnas för alla invånare oberoende av nationalitet. Fria liberaler i svenska kyrkan vill också att diakonin ska utvecklas tillsammans med andra i samhället - och att man ska agera kraftfullt mot rasism och homofobi. Församlingslistan vill uppmuntra det diakonala arbetet som finns idag och hjälpa utsatta människor från olika håll och Sverigedemokraterna vill stå upp för missbrukare och hemlösa.

Diakonin är med andra ord en viktig fråga och för Elvy Söderberg i Varberg, är det just det som Elvy bryr sig om när det kommer till kyrkan.

– Jag är mycket för det sociala, diakonin, våra flyktingar och de som tigger på gatorna att de kan få natthärbärge. 

Hon tycker att man kan göra mer. 

– Ja, absolut. Men det är kommunen också, de får samarbeta där. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".