Hon brinner för integration genom volleyboll

4:29 min

Emma Snelder från Onsala är en av finalisterna i Årets eldsjäl. Genom volleybollen jobbar hon med att få in nyanlända i samhället.

– Idrott tänker jag är den bästa plattformen att bjuda in människor. Alla kan, och det spelar ingen roll var de kommer från. Det är klart de ska komma hit till oss! säger Emma Snelder. 

Hon är en av finalisterna i Årets eldsjäl/integration, och genom volleybollen jobbar hon för att få in nyanlända i samhället. Volleybollen har blivit ett sammanhang där alla kan få vara med.

– Jag tänker mycket på utanförskap i samhället i stort. Står du utanför är det svårt att komma in i gruppen, och de i gruppen måste sträcka ut handen och säga välkommen. 

Vi har en stor grupp nyanlända i Sverige och vi vill få med dem in i samhället, lika mycket för vår skull som för deras skull. Och där är idrotten perfekt. 

Trots att många varken kan sporten eller språket har volleybollsamlingarna blivit viktiga för spelare i alla åldrar.

– Många har spelat lite tidigare, men vi välkomnar spelarna i alla åldrar. Vi testar och spelar tillsammans och det spelar inte så stor roll hur man gör. Mycket spelglädje. Det är stora och små och alla kön! 

Och det är inte bara berikande för spelarna, utan Emma Snelder får också ut mycket av volleybollsatsningen. 

– Otroligt. Jag har en större ödmjukhet för livet, jag känner större tacksamhet för allt vi har och får. Jag har aldrig känt mig så rik, jag har fått många nya vänner och jag lär mig mycket varje dag. 

Abolfazl Rezayi kommer från Afghanistan och är en av dem som spelar volleyboll med Emma Snelder. 

– Jag tänkte börja i en sport så man kan lära sig språket. Och konditionen påverkar hur man mår, hälsa och sånt, berättar han.

Han hade inte spelat volleyboll innan, men volleybollen blev tillslut ett självklart val.

– Jag tänker att det skulle vara en grupp där man pratar. Jag var inte så duktig på fotboll, så jag valde volleyboll. 

Hur var det första gången du träffade Emma?

– Det var jättehäftigt. Hon var hjälpsam och snäll och sa: Hej, välkommen! Men jag fattade bara hej, hur mår du. Det var första dagen. 

Hon är som en ängel som hjälper alla, vem som helst. Det spelar ingen roll vem du är.