Tilda Rydne, Felicia Wahlström och Stella Isaksson
1 av 2
Tilda Rydne, Felicia Wahlström och Stella Isaksson. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Anna Lovdal och Mats Alfredson
2 av 2
Anna Lovdal och Mats Alfredson. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

Barnkörer sjunger om att ta hand om djuren och naturen

3:25 min

I körprojektet Hopp i Halland sjunger barn och vuxna om vikten av att ta hand om djuren och naturen.

Nu börjar ett hundratal barn och vuxna repetera musikföreställningen Hopp i Halland! Föreställningen Hopp sätts upp både i Kungsbacka och Halmstad i början av oktober, och till våren är det Varbergs tur. I somras framfördes föreställningen i Laholm.

Det nyskrivna körverket Hopp handlar om det hållbara och sårbara och människans plats i utvecklingen. Och barnkörerna bär en viktig roll tillsammans med Hopp i Halland-kören. Felicia Wahlström, Stella Isaksson och Tilda Rydne är med och sjunger i barnkören från Halmstad, och förklarar vad Hopp handlar om:

– Man jobbar med att förändra naturen. 

– Vi ska också ta hand om vattnet så djuren och skogen får det bra. 

– Släppa ut mindre avgaser, och köra elbilar istället för bilar som går på bensin. 

– Eller cykla eller gå! 

I föreställningen Hopp sjunger barnkören om att vi ska vara rädda om miljön.

För naturen är viktig för oss, och därför ska vi inte förstöra den. Och ta väl hand om den, för framtiden och de som kommer efter oss.

Mats Alfredson arbetar med miljöfrågor i Göteborg, och är den som har skrivit texterna i musikalen. 

– Jag kände att jag har hållit på med miljöfrågor i 25 år och för mig personligen kände jag att det inte var tillräckligt, det grep inte tag i själen. Och konsten gör ju det! Det är livselixir för mig. Det är tillit till kören, bandet och Anna som körledare. 

Anna Lovdal leder vuxenkören Hopp i Halland, och har hjälp av kulturskolans körledare i Kungsbacka och Halmstad, som tränar med barnkörerna. 

– Det är jättekul med de större projekten som involverar både musik, teater och rörelser men också har ett viktigt budskap. Det måste förmedla något till publiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".