översvämmat i Trönninge
1 av 2
Alexander Arlbrandt bor i Trönninge i Halmstad och har drabbats av översvämning. Foto: Alexander Arlbrandt/Privat.
Alexander Arlbrandt bor i Trönninge i Halmstad och har drabbats av översvämning.
2 av 2
Alexander Arlbrandt bor i Trönninge i Halmstad och har drabbats av översvämning. Foto: Alexander Arlbrandt/Privat.

Alexanders tomt svämmade över: Vatten upp till knäna

2:53 min

En som drabbats av de väldiga regnmängderna i södra Halland är Alexander Arlbrandt som bor i Trönninge. "Hela gräsmattan är under vatten," berättar han.

Det har regnat en hel del i södra delarna av länet under natten och morgonen. Flera mindre vägar är översvämmade och räddningstjänsten i Halmstad har fått ta in extra personal eftersom så många ringer dit.

En av alla som drabbats av de väldiga regnmängderna är Alexander Arlbrandt som bor i Trönninge i Halmstad. 

Jag har vatten upp till knäna!

– Som tur är har det inte regnat på en stund, så det är skönt. Vårt hus ligger på en liten slänt, så vi har sjöar på både fram och baksidan av huset nu. Hela gräsmattan är under vatten!

Vattnet började ta sig in mot huset när läget var som värst, och då fick de täppa till springor. Men än så länge har vattnet inte nått huset. 

– Men tomten är mer eller mindre under vatten, så det är inte så roligt. Det är svårt att veta vad vi ska göra av allt vattnet, berättar Alexander Arlbrandt.

Redan i morse, när han var på väg till jobbet reagerade han på mängden regn.

– Min fru var hemma och var ledig och vid tio-tiden skickade hon ett sms där hon skrev: jag är orolig på riktigt. Och jag tänkte: äh, det är bara lite regn. 

Men efter en halvtimme fick han en bild på tomten som nästan var helt under vatten. 

– Då var det bara att sätta sig i bilen och rädda det som går, och bygga små vallar längs med vägen, så det inte rinner ner mer vatten till trädgården. Vi har en bäck vid sidan av tomten som har brustit, så den lilla träbron vi har vid bäcken är täckt i vatten. 

Är du orolig? 

– Ja, det är jag. Vi har varit i kontakt med räddningstjänsten, men de måste prioritera de som har vatten i källaren. Vi är oroliga, vi vet inte var vi ska göra av det. 

Vad gör du just nu?

– Nu står jag ute och tittar på eländet. Det är mest tragiskt, man står här och vet inte vad man ska göra. Det är lite overkligt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".