Transformatorstationen på Hovgård.
1 av 2
Transformatorstationen på Hovgård. Foto: Räddningstjänsten Halmstad.
Tranformatorstationen hindrades fatt översvämmas, vilket även förebyggde ett större strömavbrott i Söndrum i Halmstad.
2 av 2
Tranformatorstationen hindrades fatt översvämmas, vilket även förebyggde ett större strömavbrott i Söndrum i Halmstad. Foto: Räddningstjänsten Halmstad.

Bönder räddade Söndrum från större strömavbrott

1:04 min

Fredagens regnoväder i södra Halland i kombination med nattens skurar har gjort att räddningstjänsten även under lördagen kommer att ha mycket arbete i efterdyningarna av regnkaoset.

Fredagens kraftiga regnoväder satte sina spår runt om i Halmstads och Laholms kommun. Bland annat drabbades ett 20-tal hushåll i Trönningeområdet av översvämning.

– Vi hade ett 20-tal hushåll som vi pumpade vatten på. Vi kände att det började sjunka tillbaka i och med att regnovädret drog förbi. Så vi avslutade insatsen strax för 20:30 igår, säger Johan Wallin, inre befäl på Räddningstjänsten Halmstad, på lördagmorgonen till P4 Halland.

Det har ju regnat lite under natten här också och i takt med att folk vaknar upp så ska vi stämma av hur vi ska gå tillväga under lördagen.

Under natten arbetade räddningstjänsten även med att rädda en transformatorstation på Hovgård - som försörjer stora delar av Söndrum med el - från vattenmängderna.

– Där har vi också jobbat med HEM framförallt och bönder och markägare i området.

Har ni lyckats rädda stationen?

– Ja det har vi gjort. Vi släppte den under gårdagen, men HEM har haft kontroll på den under natten, säger Johan Wallin.

– Vid 19-tiden igår kväll var den säkrad från vattenmassorna med hjälp av HEM, räddningstjänsten och även markägare runt omkring, säger Magnus Wijk, som är stabschef för Halmstad kommun, till P4 Halland.

Vad hade kunnat hända annars?

I värsta fall hade vi fått ett strömbortfall för hela Söndrum, så många villor hade stått utan ström under fredagkvällen.

Regnovädret ledde på flera håll även till översvämmade vägar och viadukter.

– Vi hade bland annat en person som satt fast i en bil vid en järnvägsviadukt i Trönningeområdet, som vi fick hjälpa ut. Bärgare var på plats och tog hand om bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".