Anders Agerström blickar ut mot stranden och förklarar att Strandens dag sker oavsett väder.
1 av 2
Anders Agerström blickar ut över Mellbystrand och förklarar att Strandens dag blir av oavsett väder. Foto: Casper Sewerin
Sune Virack, Jan-Erik Ohmes, Alfons Ohmes och Anders Agerström från Laholm scoutkår gör sig redo för en dag av skräpplockning. Tillsammans ska de plocka skräp på den norra sidan av Mellbystrand.
2 av 2
Sune Virack, Jan-Erik Ohmes, Alfons Ohmes och Anders Agerström från Laholm scoutkår gör sig redo för en dag av skräpplockning på Mellbystrand. Foto: Casper Sewerin

Världens största strandstädning i Halland

2:16 min

För sjätte året i rad arrangeras Strandens dag och på Mellbystrand i Laholm är städningen i full gång.

– Strandens dag arrangeras av miljöorganisationen Städa Sverige och Pantamera, för att hålla stranden och naturen ren. Något som vi i scouterna tycker om. Vi får även en liten slant för att delta som vi sen lägger på verksamheten, säger Anders Agerström från Laholms scoutkår.

På Mellbystrand går det utmed kusten massa ungdomar som plockar skräp.

–- I dagsläget är vi 30 personer, vilket är lite mer än vad vi brukar vara, säger Anders Agerström.

Scoutkåren i Laholm har deltagit varje år och Strandens dag genomförs oavsett väder.

–- Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, är ett motto vi kör på här i scouterna. Vi har varit med om att det har blåst rejält och att halva stranden varit fylld med havet, men vi är ute ändå, säger Anders Agerström.

Allt från cigarettfimpar till engångsförpackningar är det vanligaste att hitta men det har även hittats 13 engångsgrillar och brandsläckare.

–- Allt skräp samlas ihop i säckar som sen parkförvaltningen hämtar, säger Anders Agerström.

Hur mycket tror du skräpplockandet påverkar?

–- Många bäckar små blir tillslut en stor å, så att om alla hjälps åt att samla skräp blir det mindre i naturen, säger Anders Agerström.

Vad är det bästa med att delta?

– Dels att man håller naturen ren och att man får frisk luft och motion, säger Anders Agerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".