Översvämmad viadukt mellan Flygstaden och Gullbrandstorp.
1 av 4
Flera viadukter är avstängda då de är fyllda med vatten. Detta är mellan Flygstaden och Gullbrandstorp. Foto: Patric Ljunggren/Sveriges Radio.
Översvämmad viadukt mellan Flygstaden och Gullbrandstorp.
2 av 4
Översvämmad viadukt mellan Flygstaden och Gullbrandstorp. Foto: Patric Ljunggren/Sveriges Radio.
Översvämmad viadukt mellan Flygstaden och Gullbrandstorp.
3 av 4
Översvämmad viadukt mellan Flygstaden och Gullbrandstorp. Foto: Patric Ljunggren/Sveriges Radio.
Regn från stuprör.
4 av 4
Foto: David Westh/Sveriges Radio.

Fortsatt stigande vatten – mer regn till kvällen

2:01 min

Vattnet fortsätter under lördagen stiga på flera områden i Halmstad och Laholms kommuner. Flera villor har fått vattenfyllda källare och en viadukt har stängts av.

Bland annat har räddningstjänsten under lördagen fått flera larm om från husägare i Haverdal, Tönnersa, Gullbranna och Trönninge. Men även husägare i Laholm och Våxtorp har drabbats.

Så här skrev räddningstjänsten Laholm på sin facebook-sida sent på fredag kväll: "Under eftermiddagen/kvällen har Räddningstjänsten larmats på 24 ärenden där fastigheter drabbats av översvämningar. De flesta har varit vanliga villor men även företag har råkat illa ut. Många engagerade brandmän har gjort sitt bästa för att räcka till. Vi har fortfarande ärenden som pågår."

Enligt räddningstjänsten Halmstad är det minst ett trettiotal villor i Halmstad kommun, men troligtvis ännu fler, som drabbats av vatten i källarna efter regnovädret.

– Vi försöker i den mån det går att proritera våra insatser med att pumpa. Problemet är att vi har ingenstans att pumpa vattnet. Det blir ett kretslopp av det hela. Vattnet som ligger och trycker på fylls bara på med nytt vatten utav det vattnet vi pumpar ut från hushållen, säger Magnus Wijk, stabschef för Halmstad kommun.

Vill man som husägare freda sig mot vattenmassorna så rekommenderar Wijk att se om man kan skaffa sig egna pumpar, prata med de som säljer eller hyr ut pumpar.

– Gräv kanaler om det finns någon möjlighet att leda bort vattnet så det inte leder in mot ditt hus, säger han.

Bilar fast i vattenmassorna

Både dagvattensystemet och spillvattensystemet är överbelastade vilket får konsekvenser. Enligt Magnus Wijk har översvämmade vägar gjort att flera bilar fastnat i vattenmassorna.

– Vi har rätt mycket viadukter ner mot Trönninge-trakten som är drabbade av större vattenmassor.

På de platserna har trafikhållarna varit ute och spärrat av. Bland annat är viadukten på väg 15 i Trönninge avstängd.

– Det vill ju poängtera för alla som rör sig i de här delarna att respektera de skyltar som finns och som varnar för vattenmassorna i viadukterna.

Och framför allt: även om där inte är några skyltar och du ser att det ligger stora vattenmassor över vägen - chansa inte med att köra igenom de här vattenmassorna. vi har varit och hjälpt bilister som stått med vatten upp till rutorna på bilen både igår kväll och nu under förmiddagen.

SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden Hallands län. Under kvällen kommer fler skurar som blir avtagande framåt natten.

Räddningstjänsten följer nu nivåerna i Suseån, Trönningeån och Fylleån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".