Skylt till kyrkovalet.
Valdeltagandet i årets val till Svenska kyrkan är det högsta sedan 50-talet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Över 900 000 röstade i kyrkovalet

0:40 min

Valdeltagandet i årets val till Svenska kyrkan är det högsta sedan 50-talet. Socialdemokraterna fick flest röster och Sverigedemokraterna ökade mest procentuellt.

Enligt de preliminära siffrorna har över 920 000 personer röstat i årets kyrkoval, en ökning med omkring 30 procent jämfört med förra valet och det största valdeltagande på 67 år.

– Det känns som att det varit fler förtidsröster. Så vi trodde att det skulle vara mindre folk här, men det har ju varit en enda lång kö hela tiden, säger Anders Bergman, ordförande för S:t Nikolai kyrkas församlingslokal i Halmstad.

Men totalt är det 5,2 miljoner medlemmarna i Svenska kyrkan som har rösträtt.

Det slutgiltiga valresultatet kommer Svenska kyrkan presentera först vid månadsskiftet september/oktober då bland annat förhandsrösterna är medräknade.

Enligt det preliminära valresultatet har Socialdemokraterna fortsatt flest röster, på 30 procent i det högsta beslutande organet kyrkomötet, en liten ökning jämfört med förra valet.

Direkt val till kyrkomötet infördes 2001. Sverigedemokraterna var den nomineringsgrupp som ökade mest i procent räknat, med drygt tre procentenheter och har nu drygt nio procent. 

Centern och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, posk, har båda ökat med omkring två procentenheter i kyrkomötet. Den nomineringsgrupp som minskade mest var Borgerligt alternativ, som nu har 8,1 procent, 4,5 procentenheter mindre än förra valet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".