1 av 5
blomkålssvamp
2 av 5
Den trendiga blomkålssvampen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Kill Persson
3 av 5
Kill Persson guidar P4 Hallands reporter i svampdjungeln. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
svampar
4 av 5
Och de hittade en hel del svamp i skogen på Galgberget i Halmstad under tisdagen. Blomkålssvamp, tegelröda björksopp, finluden stensopp, trattkantareller och kantareller fick samsas i korgen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
blomkålssvamp
5 av 5
Blomkålssvampen kan tillagas på flera sätt. Den kan tillagas som den är eller så kan den skäras upp, doppas i frityrsmet och friteras. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

2017 – bästa svampåret på länge

5:20 min

År 2017 sticker ut som ett riktigt svampår, och många är på jakt efter den eftertraktade blomkålssvampen.

Enligt Kill Persson, biolog och svampentusiast, är 2017 det bästa svampåret på uppemot tio år.

– När det har varit en så pass nederbördsrik sommar och tidig höst så kommer det mycket svamp i markerna. Det är ett rent nöje och lite nytta också, säger han.

Många av de som ger sig ut på svampjakt delar gärna med sig av fångsten efteråt. En svamp som florerar på bilder på sociala medier just nu är en stor och maffig gräddfärgad svamp som ser ut som ett stort blomkålshuvud. En svamp som går under det passande namnet blomkålssvamp.

– Det är en väldigt spektakulär svamp. Den är ljus beige och har ett konstigt vindlande utseende som påminner om en ljusorange blomkål. Det är en häftig svamp att hitta, säger Kill Persson.

Den kräsne blomkålssvampen växer på marken intill stammen på stora och gamla tallar.

Tallarna ska helst vara 100 år och äldre.

Blomkålssvampen har inte enbart ett spektakulärt utseende. Kill Persson berättar att svampen med fördel kan användas vid matlagning.

– Den har en ganska speciellt smak, som är lite syrlig och kryddig nästan. Dels kan man steka den som den är men man kan också skära den och doppa den i frityrsmet och fritera den. Det har jag gjort och det är väldigt gott.  

I sydvästra Sverige började svampsäsongen redan i somras och sedan har den fortsatt under hösten. Enligt Kill Persson är det en kombination av temperatur och stora regnmängder som har bidragit till att det finns stora mängder svamp i år.

Gällande blomkålssvampen säger Kill Persson att det är en svamp som doftar ungefär som den smakar.

– Det finns någon lite syrlig komponent i den och sen är det så att när man är ute i fält så luktar det lite fukt och skog och sånt, säger Kill Persson.

Fakta: Svampåret 2017

Det finns fortfarande gott om både kantarell, Karl-Johan och andra soppar i de halländska skogarna.

Nu kommer även trattkantarellen, både i bok- och granskog och även en del taggsvamp och röd-gul taggsvamp. 


Tänk på detta när du plockar svamp 

  • Tänk på att vara noggrann så det blir rätt med svamparna.
  • Skaffa en svampbok som är producerad på 2000-talet.
  • Kom ihåg var du är, så du kan komma tillbaka och plocka mer svamp eller hitta tillbaka till bilen eller cykeln. 

Källa: Svampexperten Kill Persson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".