Svarta trafikskolor

Illegala körskolor finns i hela Halland

2:01 min

I en rundringning uppger de största aktörerna i varje kommun att de har misstankar eller har haft misstankar om svart verksamhet på deras ort.

– Vi märker av när vi är vid Trafikverket för uppkörning att det ofta finns bilar som inte är trafikskolebilar där. Det är bilar med dubbelkommando som återkommer med flera elever som ska köra upp, säger Annah Ahlbäck, trafiklärare och delägare i Ahlbäcks trafikskola i Halmstad.

Enligt henne så är det inte svårt att känna igen de svarta trafikskolebilarna. Oftast är det ostripade, lite äldre bilar med dubbelkommando.

På kontoret har hon samlat registreringsnummer på ett antal bilar som hon misstänker är kopplade till illegala aktörer. Och enligt P4 Hallands rundringning finns det fler trafikskolor som delar misstankarna. Samma bilar dyker upp vid Trafikverkets lokaler, följer efter uppkörningsbilar för att lära sig turerna för att sen träna på de olika momenten.

En del kan peka ut specifika bilar och har till och med anmält det till myndigheterna medan andra stannar vid misstankar. Själv har Annah Ahlbäck inte anmält något till polisen.

– Det är kanske något som vi borde göra. Vi pratar mycket om det med andra trafikskolor och beklagar hur det ser ut. Kanske borde vi ta tag i det så att det kommer till myndigheternas kännedom.

Konsekvensen av den ökade aktiviteten på svarta marknaden syns inte minst i kötiderna för uppkörning. Flera trafikskolor berättar om hur deras elever får vänta längre på provtillfällen eftersom elever från en illegal aktör inte är tillräckligt förberedda och tvingas till omprov.

Annah Ahlbäck säger att konkurrensen från svarta aktörer inte märks i ett minskat antal elever. Men utvecklingen med en allt större svart marknad gör i längden alla till förlorare, säger hon.

– Det förstör ryktet för oss som försöker vara seriösa. Och det är också väldigt svårt att konkurrera med aktörer som inte betalar skatter eller sociala avgifter. Men sen får också de som vänder sig till den här typen av aktörer en utbildning som inte är något att tala om.

Fakta: Illegal körskoleverksamhet

  • De svarta aktörerna erbjuder ett helt paket av körkortsutbildning, från halkbana till teori, men det sker utan tillstånd från myndigheter
  • Betalning sker inte sällan kontant och företaget betalar inte skatt som sina etablerade konkurrenter
  • Enligt Sveriges Trafikskolors Riksförbund misstänker 80 procent av organisationens medlemmar svart körskoleverksamhet på sin ort.
  • Det finns inga uppgifter om hur utbrett problemet är, men Transportstyrelsen kan se hur antalet anmälningar om misstänkt illegal verksamhet ökar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista