man sitter i en bil och kollar på en karta
Arkivbild. Foto: Jan Erik Henriksson/TT.

Lantmäteriet slutar med tryckta kartor

1:57 min

Från och med nästa sommar hänvisas användarna i stället till olika e-tjänster med kartinformation.

– Var och varannan person har ju nu en eller två telefoner, en i-pad och en dator, och alla använder i stort sett geografisk information vare sig man tänker på det eller inte.

Sedan 2002 har antalet sålda kartor minskat med 77 procent och förändringen är ett sätt att anpassa sig till digitaliseringen.

– Vi ser helt enkelt att vi behöver lägga våra resurser mer på de digitala kartorna och e-tjänsterna eftersom de bättre tillmötesgår våra medborgares behov, säger Sofia Stjernlöf, sektionschef på Lantmäteriet.

I e-tjänsterna kan användarna bland annat välja ett kartutsnitt och göra egna utskrifter på papper. Positivt för medborgarna är att e-kartorna kommer vara mer uppdaterade, eftersom tryckta kartor blir daterade efter ett tag, säger Sofia Stjernlöf.

Ser ni några problem med att sluta trycka papperskartor?

– Det finns ju en liten efterfrågan kvar naturligtvis, men det finns också andra aktörer på marknaden som tillhandahåller jättefina tryckta kartor. Det är väl att det kanske gör lite ont i våra karthjärtan här på Lantmäteriet i och med att vi har en lång tradition att tillhandahålla väldigt fina tryckta kartor av god kvalité.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".