Feministiskt initiativ lägger ner i Varberg
1 av 2
Feministiskt initiativ lägger ner i Varberg. Foto: Maja Suslin/TT.
Liss Anna Holmdahl och Susanne Bjälkefelt, Feministiskt initiativ i Varberg
2 av 2
Liss Anna Holmdahl och Susanne Bjälkefelt, Feministiskt initiativ i Varberg Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Feministiskt initiativ saknar kandidater i Halland

2:03 min

Med ett år kvar till valet ser det ut som om Feministiskt initiativ inte kan ställa upp i de halländska kommunvalen.

I de kommuner där Feministiskt initiativ har kontaktpersoner är beskedet att de inte tror på deltagande i höstens val till kommunfullmäktige. I Varberg har den lokala partiavdelningen beslutat att lägga ner verksamheten tills vidare.

– Det är med stor sorg och smärta som vi gör det för vi vet att den feministiska frågan lever i allra högsta grad, säger Liss Anna Holmdahl, som är ordförande fram till att den lokala partiföreningen blir vilande den 1 oktober.

Feministiskt initiativ fick tre procent av rösterna i förra riksdagsvalet. Partiet tog sig in i 13 kommunfullmäktigen i landet. I Halland ställde partiet inte upp i något av de lokala valen, men det ökade intresset för partiet märktes när lokala partiföreningar och medlemsgrupper startades.

– Själv beslutade jag mig för att gå med i Fi och jag ville göra något aktivt, säger Susanne Bjälkefelt.

Hon var en av dem som drogs med i Feministiskt initiativs framgångar vid valet och upptäckte snart att det var fler i Varberg som gick med i partiet.

– Så vi beslutade oss för att bilda en Varbergsförening. Det kändes uppåt helt enkelt.

Trots det ökade intresset efter förra valet verkar det nu som om partiet inte kommer att kunna ställa upp i något av de lokala valen nästa år. Medlemmarna har inte möjlighet att ta några politiska uppdrag.

– De har fullt upp med det dagliga livet och har inte orken, möjligheten och tiden att engagera sig politiskt, vilket är ett hårt jobb att göra, säger Liss Anna Holmdahl som varit engagerad i Feministiskt initiativ i Varberg.

Det bristande engagemanget och att ordföranden Liss Anna Holmdahl flyttar från Varberg gör nu att den lokala partiavdelningen i Varberg läggs ner.

Men partierna har fram till april på sig att anmäla kandidater och Feministiskt initiativs partisekreterare, Maria Pettersson tycker att det är för tidigt att dra slutsatser av att det saknas kandidater nu.

– Vår erfarenhet är att många kommer när valet närmar sig, så det finns fortfarande förutsättningar att ställa upp i val i Halland, säger Maria Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".