Blomkålssvampen tillagas
1 av 5
Blomkålssvampen tillagas av Nellie Kristofersson. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Nellie Kristofersson och Malin Svensson
2 av 5
Nellie Kristofersson och Malin Svensson som går tredje året på Restaurang och livsmedelsprogrammet vid Sturegymnasiet i Halmstad. Tillsammans hjälps de åt att tillaga blomkålssvampen som de börjar med att rensa och skölja. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Blomkålssvampen steks i en stekpanna
3 av 5
Efter att de har delat blomkålssvampen i bitar, sköljt och rensat den så steker de svampen och kryddar den med salt och peppar.
Blomkålssvamp på tallrik
4 av 5
Sedan är blomkålssvampen redo att serveras. - Det är nästan som lite popcornaktigt, lite smörig, säger Malin Svensson om svampens smak. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Nellie Kristofersson och Malin Svensson
5 av 5
Det var första gången som Nellie Kristofersson och Malin Svensson tillagade blomkålssvamp. – Den var lite så som jag trodde, lite brynt smörsmak och även väldigt köttig i konsistensen, säger Nellie. Foto: Sandra Killgren/ Sveriges Radio.

Så tillagas en blomkålssvamp

3:32 min

P4 Halland tog hjälp av kockelever på Sturegymnasiet för att förvandla den spektakulära svampen till något smakrikt.

Nellie Kristofersson och Malin Svensson går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet. De börjar med att skölja den koralliknande svampen.

– Själva svampen är ganska tät och har mycket gångar som det kan samlas mycket jord och grus i.

Ingen av dem har sett en blomkålssvamp tidigare. Planen är att dela den och smörfräsa i lite salt och peppar.

– Vi börjar med att hetta upp den i en panna och lägga i en rejäl klick smör och sen fräser vi svampen ordentligt så vi får bort all vätska.

Efter cirka fem minuter är blomkålssvampen färdigstekt. Färgen är lite brunt gyllene och svampen har krympt ordentligt.

– Den ser ut lite som stekt bacon, väldigt krispig, säger Nellie.

Smaken överträffar Malins förväntningar.

– Det är nästan som lite popcornaktigt, lite smörig.

– Den var lite så som jag trodde, lite brynt smörsmak och även väldigt köttig i konsistensen, säger Nellie.

Vad ska man då ha till den om man steker den så som ni har gjort?

– Jag skulle definitivt satt den på någon toast och bara steka den som vi gjorde nu, säger Malin.

– Ja, om man bara vill känna själva svampsmaken är det bäst att göra så eller kanske någon stuvning? säger Nellie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".