Busskur i Falkenberg
1 av 3
Arbetet börjar i slutet på september. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Catarina Nyberg infrastrukturchef Hallandstrafiken
2 av 3
Catarina Nyberg infrastrukturchef Hallandstrafiken Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Bild på busskur
3 av 3
23 nya busskurer ska upp i de centrala delarna av Varberg och Falkenberg Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Nya busskurer i Varberg och Falkenberg

2:48 min

Under hösten ska 23 busskurer bytas ut.

Det gäller de centrala delarna i Varberg och Falkenberg som får nya busskurer. Från och med slutet på september börjar de gamla bytas ut och cirka fyra veckor senare väntas de 23 nya busskurerna vara på plats.

– Det är i samband med att ett avtal vi har går ut. Vi har valt att inte förlänga avtalet, utan byta ut busskurerna istället, säger Catarina Nyberg, infrastrukturchef Hallandstrafiken.

Enligt Hallandstrafiken handlar det om en del av en pågående satsning på upprustade hållplatser i länet. 

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att hållplatsen har hög standard, för det bidrar till att fler reser med kollektivtrafik. Busshållplatsen ska ha hög komfort, man ska vara skyddad från väder och vind, det ska finnas belysning och den information man behöver ha, säger Catarina Nyberg. 

Utseendemässigt är de nya busskurerna ganska lika de gamla. 

– Men det har kommit nya krav när det gäller tillgänglighetsanpassning. Bänken har inga handtag, och det är krav på att man ska ha resningshandtag. Sen har vi andra glasmarkeringar, man ska tydligt visa att det är glas så ingen går rakt in i rutan. Sen har vi också en annan typ av belysning, LED-belysning, som  inte kräver så mycket energi, berättar Catarina Nyberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".