Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredrik Hallman
Fredrik Hallman har länge arbetat inom kyrkogårdsverksamhet. Gravarna bakom honom är fem år gamla. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Akut brist på begravningsplatser – om tjugofem år

Om tjugofem år så kommer det råda akut brist på begravningsplatser i Varberg. Enligt kyrkogårdschefen Fredrik Hallman på Varbergs Församling måste det till mer mark för att kunna tillgodose framtidens behov.

Det krattas på för fullt för nya gravar vid kvarteret Stenåsa på St. Jörgens kyrkogård i Varberg. Det är just kvarter som denna som det inom tjugofem år kommer att behövas fler av.

Fredrik Hallman berättar att det är speciellt urn- och askgravar som det kan bli brist på och arbetet med att få mer mark måste därför börja nu.

– För att börja någonstans så har vi gjort en förfrågan till Varbergs kommun att få förvärva mer begravningsmark. Hela förvärvsprocessen kan ta upp till femton år så därför behöver vi börja i dag.

Vad innebär en akut brist?

– Akut betyder att då har vi ingen mer plats vad gäller urngravar och askgravar att erbjuda. Då kan vi bara erbjuda det vi har till hands och det kan innebära att vi kanske behöver konvertera områden som är planerade för kistgravar till urngravar. Då kan det bli brist på kistgravar.

Området som Fredrik Hallman och Varbergs församling vill förvärva från kommunen ligger bara ett stenkast från St Jörgens kyrkogård. Fredrik Hallman pekar på en vall som ligger alldeles intill kvarteret:

– Bakom den vallen finns en äng och upp till höger finns en skog och det är det området som vi på kyrkogårdsförvaltningen har tittat på. Den skulle fungera bäst för då man samlar vi begravningsverksamheten inom ett och samma område, istället för att förvärva ett område som ligger flera kilometer ifrån.

För en utomstående kan tjugofem år låta som att vara ute i väl god tid, men Fredrik Hallman menar att det snarare är om än mer bråttom:

– Det är mycket rimligt att börja nu. Tjugofem år är inte speciellt lång tid inom begravningsverksamheten. Vi pratar om att man måste ha en långsiktig försörjning utav begravningsplatser och då är inte 25 år tillräckligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".