Bengt Johansson och Ingemar Ericsson, Kommunistiska partiet
Bengt Johansson och Ingemar Ericsson, Kommunistiska partiet Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.

Kommunistiska partiet satsar i Varberg

3:45 min

Sedan 2014 har Kommunistiska partiet i Varberg gått från fem till nästan 50 aktiva medlemmar.

Kommunistiska partiet i Varberg planerar att ställa upp i valet till kommunfullmäktige nästa år. På några år har antalet medlemmar flerdubblats och partiet syns allt oftare på insändarsidor och i andra debattforum. Bengt Johansson (K), ordförande för partiets lokalavdelning i Varberg tror att det ökade intresset beror på flera saker.

– Dels så finns det ett stort behov av en rak och enkel arbetarpolitik. Den andra sidan är att vi som partiavdelning har stått och stampat, för att man har visat sig för lite ute i samhället och jobbat för lite med konkreta frågor som berör i vardagen.

Bland frågor där de vill vara med och påverka lyfter partiet fram alla typer av trygghetsfrågor.

– Tryggheten på jobben är en stor fråga och bostadsfrågan är en enormt stor fråga, säger Bengt Johansson.

En annan fråga partiet jobbar för är sex timmars arbetsdag.

Ni är ett revolutionärt parti, och kring det skriver ni i partiprogrammet att arbetarklassen ska vara beredda på väpnad kamp. Hur ställer ni er till det?

– När vi pratar om revolution så ska man vara väldigt klar över att det betyder en total omdaning av samhället. Man ska inte alls sätta ordet eller begreppet revolution ihop med våld. Vi är fredsälskare, säger Bengt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".