Camilla Saarinen med trädörr i bakgrund
Camilla Saarinen, coach och föreläsare. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio

Hon coachar i attityd

23 min

Camilla Saarinen håller föreläsningen "En jäkla attityd" på Halmstads stadsbibliotek, om våra inprogrammerade beteenden.

Hör hela intervjun i spelaren ovan!

Camilla Saarinen har som coach inriktat sig på kommunikation mellan människor och förklarar att det på arbetsplatser ofta saknas kunskap om hur man ska tolka och prata med varandra.

– Vi lägger ofta värderingar på varandras beteenden. Någon är kort i tonen eller någon pratar väldigt mycket eller någon hälsar inte och detta tolkas snabbt felaktigt. Lär vi oss av våra vanemässiga programmeringar och våra behov kan vi nå längre i vår kommunikation med varandra. 

Camilla Saarinen tycker det är viktigt att hon är just en certifierad coach och att hon har en utbildning som bas att stå på vilket gör att hon kan coacha rätt.

– Det var viktigt att få egna verktyg att coacha och stötta individer på.

Hon använder sig av verktyget DISC, vilket är en beteendeanalysmodell där individens roll i gruppen analyseras.

– Både hos individer och i företag måste man förstå att alla kan inte agera på ett visst sätt, säger hon.

I föreläsningen "En jäkla attityd" tar Camilla upp frågor som hur vi tolkar saker och vad vi bär med oss från olika samtal.

– Vi använder ofta ordet attityd om olika beteenden, och vad menar vi då? Det tar jag upp i föreläsningen. Någon går runt och tycker att man måste förändra sig själva genom att prestera mer, någon tror att hon ska vara tyst på mötena, säger Camilla Saarinen.

Camilla talar även om färgsatta koder för olika beteenden, som finns etablerade inom forskning sedan många år. Själv tillhör hon gruppen gul.

– Jag är absolut gul! Jag är social och gör det som ger mig energi, som att träffa andra människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".