Thomas Wiede är en av de svenska deltagarna i boule-EM.
1 av 2
Thomas Wiede är på plats i Frankrike för boule-EM. Foto: Privat.
boule-EM går av stapeln i Frankrike och på bilden syns banorna.
2 av 2
boule-EM går av stapeln i Frankrike. Foto: Privat.

Sverige hoppas på medalj i boule-EM

2:40 min

Idag inleds EM i boule nere i franska Saint-Pierre-lès-Elbeuf. Det svenska herrlaget satsar på medalj, men storfavoriten Frankrike blir svåra att rå på.

Givetvis finns halländsk representation i form av Thomas Wiede från Halmstad, som är en av tre i det svenska herrlandslaget.

Thomas Wiede från Halmstad är på plats nere i Frankrike för EM i boule. 

– Det är lite lugnt här i början. Det är en hel del länder som spelar in sig litegrann. Det är Danmark och Ukraina, jag har inte hunnit se så mycket mer, berättar Thomas Wiede.

Och det kommer bli en ovanligt stor svensk delegation som är där nere för att tävla, för det är nämligen både herr-EM och U23-EM som avgörs samtidigt på orten.

– Det blir roligt! Om jag uppfattat det rätt kommer vi inte spela samtidigt som U23:orna spelar, så vi kan heja på varandra under matcherna. 

Fransmännen är stora favoriter till guldet, och är otroligt revanschsugna eftersom de inte vann guldet i boule-VM. 

– Nu vill de inte riskera något, för då blir franska folket lite arga.

Går ni för medalj? 

– Absolut, det hade varit fantastiskt roligt. Och det är klart vi går för medalj, det måste vi göra. Och det tror jag vi kan klara av, om vi har vår dag i de matcherna där det är tufft. Men det är väldigt svårt, säger Thomas Wiede. 

På plats i Saint-Pierre-lès-Elbeuf finns även mer halländsk representation, nämligen Jimmie Olsen från Halmstad som är förbundskapten för U23-landslaget både på dam- och herrsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".