Sahal Hersi Abdalla och SFI-lärare Charlott Zsoldos
Sahal Hersi Abdalla med sin SFI-lärare Charlott Zsoldos. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Världens Barn Halland 2017

Sahal flydde skjutningar i krigets Somalia

1:55 min

Antalet personer från Somalia som sökte asyl i Sverige har minskat med nästan 60 procent i år jämfört med förra året. Samtidigt säger Röda Korset att sex miljoner somalier är i behov av nödhjälp.

Sahal Hersi Abdalla lämnade Somalia som artonåring och kom till Sverige 2014. Efter några månader fick han uppehållstillstånd och bor numera i Halmstad.

När vi ses har han precis gjort klart ett skriftligt prov i SFI.

– Jag har inte gått i skolan i Somalia, så jag har inte lärt mig så mycket. Men när jag blir klar med SFI behöver jag mer utbildningar.

Han hade fått nog av det våld som han och hans medmänniskor dagligen fick utstå i Somalia. Han berättar att han blivit skjuten sju gånger, men av vem och varför vet han inte.

– Jag har blivit skadad många gånger. Och vad ska man göra? Det är mycket krig, mycket problem varje dag, varje timme, varje sekund, inte varje månad, utan varje sekund. Så jag började tänka själv, jag är en bra kille, jag gillar inte krig och jag vill inte slå någon.

Så Sahal lämnade sin familj, sitt land och begav sig till Sverige i hopp om en bättre framtid.

Men numera är det allt färre människor från Somalia och den Afrikanska kontinenten som söker asyl i Sverige. Migrationsverket tror att detta har att göra med de allt strängare gränskontrollerna i Europa, vilket gör att färre har möjlighet att ta sig längre norrut. 

Samtidigt fortsätter rebellgruppen al-Shabab sina terrorattacker i landet. Nyhetssajten al Jazeera rapporterade om ett flertal attacker gjorda av gruppen i början av september.

Sahal berättar att han föddes in i kriget och kunde först i Sverige förstå vad konflikten handlade om. Tillbaka till Somalia flyttar han inte förrän det blivit fred.

– När det är frihet i Somalia vill jag åka tillbaka, när det inte är frihet så kan jag inte åka tillbaka. Jag vill inte vara med om de problemen som är där. Somalia är ett mycket bra land, men det är mycket problem nu. Jag saknar min mamma också, hon är ju där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".