Ett 2000 år gammalt romerskt vrak på 2000 meters djup. Sidorodret med sin rorkult fortfarande fäst.
1 av 19
Ett 2000 år gammalt romerskt vrak på 2000 meters djup. Sidorodret med sin rorkult fortfarande fäst. Foto: Johan Rönnby, Black Sea MAP. (Bilden är beskuren)
Joakim Holmlund (till höger), offshore manager på MMT, håller en amfora som plockats upp från ett skepp. Amforan ska nu analyseras på Chalme
2 av 19
Joakim Holmlund (till höger), offshore manager på MMT, håller en amfora som plockats upp från ett skepp. Amforan ska nu analyseras på Chalmers. Foto: Privat.
Black Sea MAP:s upptäckt av ett senromerskt skepp på den bulgariska kontinentalsockeln (shelfen). Även om det är relativt grunt, är vraket utomordentligt välbevarat. Du ser en last av amforor i bogen, kakel från skeppssalongen och några av besättningens matlagningskrukor, en kapstan (känd från illustrationer men aldrig sett tidigare) och riggelement. En av amfororna kommer att tas med för datering och vidare analys.
3 av 19
Black Sea MAP:s upptäckt av ett senromerskt skepp på den bulgariska kontinentalsockeln (shelfen). Även om det är relativt grunt, är vraket utomordentligt välbevarat. Du ser en last av amforor i bogen, kakel från skeppssalongen och några av besättningens matlagningskrukor, en kapstan (känd från illustrationer men aldrig sett tidigare) och riggelement. En av amfororna kommer att tas med för datering och vidare analys. Foto: BSMAP 2017.
Preliminär fotogrammetrisk modell för Black Sea MAP: s upptäckt av ett romerskt skepp som ligger på över 2000 meters vattendjup. Masten står fortfarande, båda kvartsrederna med sina skovlar är fortfarande fästa och gårdarna ligger på däck där de föll. Rep hänger fortfarande över ramarna på grund av extraordinär bevarande av organiska material i Svarta havets syrefattiga förhållanden. De relativt små skadorna på bågen och aktern var upprätthållen vid tidpunkten för förbränning. Sedan dess har nästan två tusen år sedan passerat.
4 av 19
Preliminär fotogrammetrisk modell för Black Sea MAP: s upptäckt av ett romerskt skepp som ligger på över 2000 meters vattendjup. Masten står fortfarande, båda kvartsrederna med sina skovlar är fortfarande fästa och gårdarna ligger på däck där de föll. Rep hänger fortfarande över ramarna på grund av extraordinär bevarande av organiska material i Svarta havets syrefattiga förhållanden. De relativt små skadorna på bågen och aktern var upprätthållen vid tidpunkten för förbränning. Sedan dess har nästan två tusen år sedan passerat. Foto: Black Sea MAP. (Bilden är beskuren)
Dykare vid en nyligen upptäckt 2000 år gammal romerskt galär.
5 av 19
Dykare vid en nyligen upptäckt 2000 år gammal romerskt galär.
Dykare vid en romersk galär.
6 av 19
Dykare vid en romersk galär.
Bild tagen av en ROV.
7 av 19
Bild tagen av en ROV.
Joakim Holmlund skriver: "Vi dykare gjorde ett kombinationsdyk på ett grundare vrak på ca 100 meters djup. ROV, ljusrigg och dykteam. Ett bysantinskt vrak! Ca 1000 år gammalt."
8 av 19
Joakim Holmlund skriver: "Vi dykare gjorde ett kombinationsdyk på ett grundare vrak på ca 100 meters djup. ROV, ljusrigg och dykteam. Ett bysantinskt vrak! Ca 1000 år gammalt." Foto: Joakim Holmlund.
Forskningsfartyget MV Havila Subsea, 98 meter långt.
9 av 19
Forskningsfartyget MV Havila Subsea, 98 meter långt.
Forskningschefen professor Jon Adams.
10 av 19
Forskningschefen professor Jon Adams.
Bärgad del av en romersk galär.
11 av 19
Bärgad del av en romersk galär. Foto: Martin Hartley.
Romersk galär.
12 av 19
Romersk galär.
ROV-kontrollrummet med professor Jon Adams, forskningschefen.
13 av 19
ROV-kontrollrummet med professor Jon Adams, forskningschefen. Foto: Martin Hartley
Undervattensdrönaren ROV Interceptor.
14 av 19
Undervattensdrönaren ROV Interceptor. Foto: Martin Hartley
Undervattensdrönaren ROV Interceptor dyker.
15 av 19
Undervattensdrönaren ROV Interceptor dyker. Foto: Martin Hartley
Undervattensdrönaren ROV Interceptor.
16 av 19
Undervattensdrönaren ROV Interceptor. Foto: Martin Hartley
Sjösättning av ROV:en.
17 av 19
Sjösättning av ROV:en.
Studenter tar kärnprover från havsbotten.
18 av 19
Studenter tar kärnprover från havsbotten. Foto: Martin Hartley
Joakim Holmlund, Offshore Manager MMT Sweden AB.
19 av 19
Joakim Holmlund, Offshore Manager MMT Sweden AB. Foto: Privat.

Fyndet: 2500-årigt skeppsvrak

3:01 min

Den tre år långa expeditionen The MAP Black Sea, som skulle kartlägga bottnen i Svarta havet, hittade 2500 år gamla unika skepp – som var perfekt bevarade.

Se alla bilder i bildspelet ovan!

Med på fartyget som gjorde vrakfynden, fanns Joakim Holmlund som bor utanför Kullavik i norra Halland.

– Det är världens främsta forskare, en stor samling forskare från USA, England, Sverige och Bulgarien. Och så hittar vi ett vrak som vi aldrig någonsin trodde vi skulle hitta i verkligheten, säger han.

Det marinarkeologiska projektet har pågått i tre år och expeditionen har sökt av 2600 kilometer längs Bulgariens kust.

– Vi har en maskin som går fort och den kartlägger till hög upplösning. Det äldsta vraket kan vara ungefär 2500 år gammalt – vi har aldrig sett något liknande! Forskarna som håller på med skeppsbyggnadsteknik är väldigt, väldigt lyckliga, säger Joakim Holmlund.

För 2000 år sen var det civilisationens hjärta och i dag är det en av Europas fattigaste ekonomier.

Både i Svarta Havet och Östersjön kan trä och annat organiskt material bevaras under mycket lång tid. Däremot har Svarta Havet en hel del specialbyggda handels- och krigsskepp som förlist för tusentals år sedan – skepp som tillhört mäktiga riken och kulturer.

De äldsta vraken som hittats tros vara från klassisk grekisk och romersk tid. Bevaringsförhållandena nere i mörkret i den syrefattiga miljön, gör att flera av fartygen har skeppssidor som är intakta, och master som fortfarande står upp. Även förvaringskärl för vin, olja och oliver har hittats ombord på skeppen.

– Det mest anmärkningsvärda jag sett på de här vraken är bakterierna, det är som bakterierev. Och det står ju för bakgrunden till liv på jorden. För 2000 år sen var det civilisationens hjärta och i dag är det en av Europas fattigaste ekonomier, säger Joakim Holmlund.

En film om projektet hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".