Fyndet: 2500-årigt skeppsvrak

3:01 min

Den tre år långa expeditionen The MAP Black Sea, som skulle kartlägga bottnen i Svarta havet, hittade 2500 år gamla unika skepp – som var perfekt bevarade.

Se alla bilder i bildspelet ovan!

Med på fartyget som gjorde vrakfynden, fanns Joakim Holmlund som bor utanför Kullavik i norra Halland.

– Det är världens främsta forskare, en stor samling forskare från USA, England, Sverige och Bulgarien. Och så hittar vi ett vrak som vi aldrig någonsin trodde vi skulle hitta i verkligheten, säger han.

Det marinarkeologiska projektet har pågått i tre år och expeditionen har sökt av 2600 kilometer längs Bulgariens kust.

– Vi har en maskin som går fort och den kartlägger till hög upplösning. Det äldsta vraket kan vara ungefär 2500 år gammalt – vi har aldrig sett något liknande! Forskarna som håller på med skeppsbyggnadsteknik är väldigt, väldigt lyckliga, säger Joakim Holmlund.

För 2000 år sen var det civilisationens hjärta och i dag är det en av Europas fattigaste ekonomier.

Både i Svarta Havet och Östersjön kan trä och annat organiskt material bevaras under mycket lång tid. Däremot har Svarta Havet en hel del specialbyggda handels- och krigsskepp som förlist för tusentals år sedan – skepp som tillhört mäktiga riken och kulturer.

De äldsta vraken som hittats tros vara från klassisk grekisk och romersk tid. Bevaringsförhållandena nere i mörkret i den syrefattiga miljön, gör att flera av fartygen har skeppssidor som är intakta, och master som fortfarande står upp. Även förvaringskärl för vin, olja och oliver har hittats ombord på skeppen.

– Det mest anmärkningsvärda jag sett på de här vraken är bakterierna, det är som bakterierev. Och det står ju för bakgrunden till liv på jorden. För 2000 år sen var det civilisationens hjärta och i dag är det en av Europas fattigaste ekonomier, säger Joakim Holmlund.

En film om projektet hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista