en hand som tar en paprika vid paprikahylla
Halmstadsbor om vad framtidens mat kommer vara. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

’’Lokalproducerat är framtiden’’

1:27 min

Under lördagen stod framtidens mat på agendan då riksdagspolitiker samlades för debatt.

Debatten bestod av sex av Hallands riksdagspolitiker som diskuterade framtidens mat. Vi frågade några Halmstadsbor vilket håll de tror livsmedelsproduktionen kommer gå mot. 

– Jag tror framtidens mat är den hållbara maten, det vill säga det som vi kan påverka själva som invånare. Mat som vi producerar själva och vet vad den kommer ifrån, säger Anders Hanson.

Rebecka Wik är en annan hallänning som tänker i samma banor.  

– Jag tror att vi går mer och mer mot lokalproducerat och gynna våra lokala näringsidkare. Det är dit trenden går och jag tror och hoppas att folk börjar förstå att det är viktigt att värna dels om miljön men också de som jobbar här omkring, säger hon. 

Markus Renders tror att mångfald på tallriken kommer vara centralt.

– Vi kommer äta en massa mat, helt enkelt. Inte bara korv, inte bara morötter, inte bara potatis och så vidare, säger han.

Eva Engdahl tror att grönsaker och frukt kommer ta mer plats.

– Jag tror vi kommer äta mer renodlad mat, att vi kommer äta mer ekologiskt, grönsaker och frukt. Kött kommer minska en hel del, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".