Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En båt är ute på havet och en man lägger ut hummertinor.
Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Hummerfiskare positiv till nya regler

1:34 min

I år har det kommit skärpta regler för hummerfisket. Hummerfiskaren Calle Nilsson är positiv till reglerna, men tror det krävs mer för att behålla hummern i Sverige.

Idag är det hummerpremiär, och det är även premiär för nya, skärpta regler när det kommer till hummerfisket. De nya reglerna handlar bland annat om att fiskeperioden är kortad och varje fritidsfiskare får max sex hummertinor var jämfört med tidigare 14 tinor. Syftet är att bygga upp och stärka hummerbeståndet.

Calle Nilsson i Varberg fiskar hummer och är positiv till de nya bestämmelserna.

– Procenten möjlig fångst minskar med mer än en halvering av tinor. Men kunde jag få 40-60 stycken på en säsong för tio år sedan, och kanske är nöjd med 15 stycken nu, säger det en hel del om hur beståndet mår. Och då behöver man göra något för att behålla hummern i svenskt vatten. Så jag ser positivt på det, säger han. 

Och han tror att de nya bestämmelserna är ett steg på vägen, men inte tillräckligt.

– Jag tror man måste göra mer än så, säger Calle Nilsson.

Men han riktar kritik mot Kustbevakningen, och menar att de inte är tillräckligt bra på att kontrollera så hummerfisket går rätt till i Halland.

– Det är jättebra att de höjer carapaxmåttet, men här nere i Halland ser man aldrig Kustbevakningen, så folk kan ta upp de som har fem centimeters carapax. Men man får ju hoppas att folk är ärliga.

Carapaxmåttet innebär att hummern måste vara minst nio centimeter i carapaxlängd (mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant) mot tidigare åtta centimeter.

Vad tänker du om att Kustbevakningen inte kontrollerar här i Halland?

– Det är dåligt, för det finns fiskare här, även om det finns fler i Bohuslän.

Men Mattias Hansson, befälhavare på Kustbevakningens båt KBV 312 som utgår från kuststationen i Falkenberg, håller inte med om de har dålig närvaro längs hallandskusten.

– Vi är ständigt ute och kontrollerar, men sen är det väl alltid så att vi kan göra mer och försöka bli bättre. Men är det så att vi är där väldigt mycket så får vi kritik för det i stället, säger han.

Däremot finns det ingen specifik målsättning för hur många hummerfiskekontroller som ska genomföras.

– Vi i Falkenberg har ingen specifik målsättning, utan vi försöker kontrollera så många som möjligt, säger Mattias Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".