Lisa Lemke, iklädd glasögon och en färgglad, randig tröja på ena bilden. På andra bilden: några trattkantareller som växer i skogen.
Lisa Lemke tipsar om vad man kan göra med sin svamp. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Tips: Detta kan du göra med din svamp

4:40 min

2017 är ett riktigt svampår – och nu tipsar kocken Lisa Lemke om vad man kan göra med svampen.

Lyssna på ljudklippet för att höra alla Lisa Lemkes tips!

Just nu finns det mängder med svamp i de halländska skogarna. Kocken Lisa Lemke ger sina bästa tips på vad man kan göra med trattkantarellerna som det finns gott om i Halland.

Så torkar du din svamp

  1. Rensa svampen i skogen. 
  2. Torka svampen ganska glest på tidningspappret. 
  3. Man kan behöva byta ut tidningspappret lite då och då. 
  4. Har du golvvärme – lägg tidningspappret med svampen där! 
  5. Se till så svampen blir riktigt torr. 
  6. Förvara i plastpåsar/burkar i skafferiet. 

Detta kan du göra med din torkade svamp

  • Smula ner torkade trattkantareller i såser, soppor, grytor för en djupare smak. 
  • Mixa svampen och blanda upp med ett havssalt så får du ett gott svampsalt.
  • Krydda biffar och kyckling – ha som smaksättning! 

Så fryser du din svamp

  • Förväll svamparna genom att fräsa svampen (inte i något fett) i en gryta, lite åt gången, så man kokar bort vätskan. 
  • Lägg svampen i små påsar, och lägg in i frysen. 

Tips – detta kan du göra med dina trattkantareller 

  • Gör en god soppa – gräddig och härlig med lite portvin för att få sötman och för att få det lite starkt.
  • Gör en god risotto – gör "ett fräs" med lök, trattkantareller, lite äpple och kål, som man steker i smör. 
  • Gör en omelett!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".