Kerstin Sörensen, busschaufför
1 av 3
Kerstin Sörensen, busschaufför. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Bussäten
2 av 3
Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Buss
3 av 3
Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Busschaufförens ilska mot rattsurfare

2:11 min

Kerstin Sörensen har arbetat som busschaufför i över 20 år, och nästan varje dag ser hon bilister som håller på med mobilen samtidigt som de kör.

Vad gäller i trafiken? Scrolla ner för faktaruta!

– Det är alldeles för mycket folk som håller telefonen i handen, när det finns billiga handsfree som fungerar. Det tycker jag är onödigt, säger Kerstin Sörensen, som är busschaufför. 

Jag blir arg. Det är faktiskt lag på att man inte ska göra det. Det finns inmonterat i många bilar, varför inte använda det istället för att hålla den i handen. 

Och Kerstin Sörensen upplever att det är många som sitter med telefonen samtidigt som de kör, något som hon själv ofta lägger märke till. Hon nämner särskilt de som kör bil i tjänsten, som hemtjänst eller taxichaufförer.

– Många gånger varje dag, och det tycker jag är fel. Jag har själv mobil, men jag svarar och säger: ring senare och sen lägger jag på. Jag har en hörpropp i örat, säger hon.

Kerstin Sörensen har alltid handsfree när hon kör buss, och önskar att andra också har det när de är ute i trafiken. Nu hoppas hon att polisen går ut och blir tydligare när det gäller bilister som rattsurfar.

– Polisen kanske skulle kunna fixa en volontär som gick ut och sa till folk att använda säkerhetsbälte och använda mobilen på ett vettigt sätt. Och så blir du bötfälld nästa gång, säger Kerstin Sörensen och fortsätter:

– Jag mötte en lastbil idag, och där satt en chaufför med telefonen i handen. Jag blev så snopen och visste knappt vad jag skulle göra. Men jag skulle nog lagt mig på tutan.

Reino Jacobsson är kommunikationschef på Laholms kommun

– Man blir ledsen om det är så att personalen pekas ut mer än andra bilister. Rätt eller inte vet inte jag, men det är tråkigt att vi inte har ett trafiksäkert samhälle, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Det är klart att bilar som är tydliga att de är kommunens är lättare att identifiera, men samtidigt är vi säkert inte bättre än alla andra.

Kommunen har ingen särskild policy för hur man ska använda telefon när man kör.

– Vi försöker att inte göra policys av sånt som lagar och regler redan styr över. Självklart ska vi följa lagar och regler som alla andra, säger Reino Jacobsson.

Detta gäller – ingen mobil när du kör bil

Titta på vägen när du kör

Den 1 december 2013 ändrades lagen. Enligt den får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Ouppmärksam är du t.ex om du skriver sms eller besöker Facebook, Instagram eller Twitter när du kör. Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Du kan förlora körkortet

Om du bryter mot lagen kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Lagtexten

I lagen står det : "Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet."
4 kap. 10 e § Trafikförordningen (1998:1276)

Stanna om du behöver svara

Om du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, vänta då med att svara tills trafiken har lättat. Surfa inte på internet eller sms:a, förrän bilen står stilla.

Vem gäller lagen?

Lagen gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil. 


Källa: Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".