Skräp dumpat på tomten.
Säckar och annat byggavfall dumpades på tomten. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Fick dumpat byggavfall på tomten

2:24 min

Plankor, glasrutor, och gammal isolering. Förra veckan var det flera i Kungsbacka kommun som blev drabbade av att någon lämnat byggavfall på deras tomter.

En av dem är Lena Larssons 97-åriga moster i Stättared. Utanför hennes hus ligger röda säckar fyllda med osorterat byggavfall och isolering.

– Hon är väldigt upprörd och jätterädd. Det har förstört henne totalt just nu, hon är jätterädd att någon tar sig in på hennes marker och gör såhär, berättar Lena Larsson.

Det var hemtjänsten som uppmärksammade skräpdumpningen en morgon för cirka en vecka sedan. Många säckar vet Lena Larsson inte vad de innehåller, men oroas över att de kan innehålla miljöfarligt avfall.

– Jag har absolut ingen aning om vem som kan göra något sånt här. Det är hänsynslöst, det är ett miljöbrott och det är folk som överhuvudtaget inte bryr sig om vem som ska ta hand om det.

Hon har kontaktat polisen och gjort en anmälan.

Erik Wikstrand är miljöingenjör på teknikförvaltningen i Kungsbacka kommun.

– Det här är något vi vill förebygga i största möjliga mån. Vi tycker att det ska tas om hand på korrekt sätt.

Hur jobbar ni för att motverka det?

– Vi utgår ifrån vår avfallsplan. Och en väldigt bra förebyggande åtgärd vi har är skräpplockardagarna som fungerar som ett informationsinstrument, men också att man är ute och visar upp sig och plockar upp skräp.

Kommunen ansvarar för den kommunala marken, men för skräp på privata tomter ansvarar fastighetsägaren. Ulrika Haij, verksamhetschef för planering för teknikförvaltningen, begklagar situationen.

– Det är jätteolyckligt när sånt här uppstår. Hade jag varit fastighetsägare hade jag tagit kontakt med kommunen för att få hjälp att ta bort det här.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".